Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η «πρεμιέρα» στο β΄ εξάμηνο στέφθηκε από αποτυχία – Πτώση 0,57%

Χρηματιστήριο: Η «πρεμιέρα» στο β΄ εξάμηνο στέφθηκε από αποτυχία – Πτώση 0,57%

Αποτυχημένο ήταν το ντεμπούτο για το β΄ εξάμηνο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη που παρουσίαζε. Αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την εναρκτήρια συνεδρίαση για το δεύτερο ήμισυ με υποχώρηση της τάξεως του 0,57%. 

Με την πτώση αυτή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 805,79 μονάδες, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα από τις 10 Μαρτίου. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 817,14 μονάδες και το χαμηλό στις 803,58 μονάδες. 

Ο τζίρος μετά τη χθεσινή ήπια αναλαμπή και σήμερα διαμορφώθηκε σε απογοητευτικά επίπεδα σε μόλις 55 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 19,4 εκατ. τεμάχια. 

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν επανάληψη με αυτών του τελευταίου διαστήματος: άνοδος στην αρχή, μεταβολή και υποχώρηση στη συνέχεια. Σήμερα, ήταν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Μαΐου που έδωσαν το σύνθημα για την αλλαγή πορείας. 

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο σε ετήσια βάση σκαρφάλωσαν στο 12%. Σε μηνιαία βάση, η μεταβολή διαμορφώθηκε στο 2,5%, μια μεταβολή που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω από το 2,8% της Εσθονίας.

Αποτέλεσμα, η κάθοδος της ελληνικής αγοράς να επεκτείνεται στις επτά από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ένα πτωτικό διάστημα που συνιστά το δεύτερο μακροβιότερο για το 2022. 

Το μεγαλύτερο αρνητικό σερί περιλαμβάνει απώλειες σε οκτώ από εννέα συναπτές συνεδριάσεις και σημειώθηκε από τις 26 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου. Στο διάστημα εκείνο καταγράφηκε και το διάστημα με τις περισσότερες διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες η ελληνική αγορά υποχώρησε, έξι στον αριθμό. 

Κοινό σημείο αναφοράς και για τις δύο περιπτώσεις: το Χρηματιστήριο Αθηνών διέγραφε μια πορεία ανάκαμψης και είχε καταφέρει να αγγίξει ή να ξεπεράσει τις 900 μονάδες. 

Το ενδεχόμενο να αντιδράσει για τρίτη φορά και να φθάσει τις 900 μονάδες είναι το θετικό σενάριο, ειδάλλως κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ποια θα είναι η απαισιόδοξη εκδοχή. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Προς αντίθετες και με σχεδόν ίδιο ποσοστό μεταβολής κατευθύνσεις κινήθηκαν οι Δείκτης Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με τον πρώτο να υποχωρεί κατά 0,67% και τον δεύτερο να σημειώνει άνοδο 0,68%. Χαμένος κατά 0,46% βγήκε από τη σημερινή συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης.

Στα δύο άκρα του FTSE Large Cap ακροβολίσθηκαν οι μετοχές των δύο πιο πολύτιμων μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Η μετοχή του ΟΤΕ βυθίσθηκε κατά 5,01%, ενώ της Coca Cola ενισχύθηκε κατά 3,45%.  

Η εκ διαμέτρου αυτή αντίθετη κίνηση των δύο μετοχών έφερε οριακά τη διαφορά στην κεφαλαιοποίησή τους στο 1 δισ. ευρώ, καθώς της Coca Cola ξεπέρασε οριακά τα 8 δισ. ευρώ (8,019 δισ.), ενώ του ΟΤΕ οριακά παρέμεινε υψηλότερα των 7 δισ. ευρώ (7,053 δισ.).

ΔΕΗ, Eurobank, Τιτάν, Lamda, Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς έκλεισαν αποδυναμωμένες κατά 2,67%, 2,04%, 1,78%, 170%, 1,64%, 1,64%, 154%, 1,54% αντίστοιχα. 

Ελαβαλαχαλκόρ και Εθνική με άξια λόγου άνοδο στο 1,67% και 1,31% αντίστοιχα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Ανεβαίνει διαρκώς ο πληθωρισμός – Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

Δημόσια πρόταση για τo 100% της Byte κατέθεσε η Ideal Holdings

ΤτΕ: Πιστωτική επέκταση και ενίσχυση της κερδοφορίας οι προκλήσεις για τις τράπεζες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News