Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 21:54
ΑΓΟΡΕΣ

Τεχνολογία: Για ιστορική πτώση οδεύει φέτος ο δείκτης Nasdaq 100

Τεχνολογία: Για ιστορική πτώση οδεύει φέτος ο δείκτης Nasdaq 100

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν προβλέψει ότι το ράλι των μετοχών τεχνολογίας που διήρκεσε την τελευταία δεκαετία φθάνει στο τέλος του. Τώρα στα μέσα του 2022, φαίνεται να δικαιώνονται. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100 έχει απωλέσει περίπου το ένα-τρίτο της αξίας του φέτος, χάνοντας 5,4 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του, σε ένα sell off που έχει αφήσει ελάχιστες μετοχές αλώβητες. Ο δείκτης παρουσίασε την χειρότερη πτώση πρώτου εξαμήνου στην ιστορία του.

Δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελπίδες για το δεύτερο εξάμηνο: οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας ανησυχίες για ύφεση. Ως εκ τούτου, αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία των εταιρειών τεχνολογίας.  

Οι νικητές που έγιναν χαμένοι

Πολλές επιχειρήσεις που σημείωσαν ράλι στην πανδημία βρίσκονται φέτος σε πτώση

Πηγή: Bloomberg

 

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους νικητές της πανδημίας έχουν μετατραπεί τώρα στους μεγάλους χαμένους του 2022, μεταξύ των οποίων ο γίγαντας του streaming Netflix, η εταιρεία τηλεϊατρικής Teledoc Health και εταιρείες όπως Zoom Video Communications και DocuSign που ευνοήθηκαν από την εξάπλωση της τηλεργασίας. 

The slump in 2022 follows years with limited weakness
  

Εάν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, ο Nasdaq 100 προβλέπεται να κλείσει το έτος με απώλειες 49%, τις μεγαλύτερες σε ετήσια βάση σε διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Η τελευταία φορά που ο δείκτης υποχώρησε σε ετήσια βάση ήταν το 2018, κατά 1%, ενώ η τελευταία τόσο μεγάλη πτώση ήταν το 2008. Υπήρξαν όμως και χειρότερα, στην έκρηξη της φούσκας του dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν υπέστησε πτώση 83% και στην κρίση του 2007-08, οπότε σημείωσε βουτιά άνω του 50%. 

Οι ρευστοποιήσεις αφορούν όλους τους τομείς της βιομηχανίας. Apple, Microsoft και Alphabet έχουν απωλέσει όλες περισσότερο από 20% της αξίας τους, η Amazon.com έχει βουλιάξει 36%, η Nvidia περίπου 50% και η Meta Platforms περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της. Οι δείκτες ημιαγωγών και λογισμικού έχουν επίσης υποχωρήσει κατά ένα-τρίτο. 

Απώλειες δισεκατομμυρίων

Μόνο 21 επιχειρήσεις του Nasdaq 100 έχουν αποτιμήσεις άνω των 100 δισ.δολαρίων, λιγότερες από τις 33 στις αρχές του έτους

Πηγή: Bloomberg

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο «Mr Big Short» προβλέπει: Πότε θα τελειώσει το bear market

Τράπεζα της Αγγλίας: Oι tech που θα επιβιώσουν της κρίσης των cryptos, θα γίνουν οι αυριανές Amazon

Wall Street: «Τρενάκι του τρόμου» ο Μάιος – Aπώλειες 2,1% στο μήνα για το Nasdaq

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News