Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 16:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Στο βαθύ κόκκινο τα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Στο βαθύ κόκκινο τα χρηματιστήρια 

Βαριές απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώνει τον Ιούλιο, το β΄ τρίμηνο, αλλά κυρίως το α΄ εξάμηνο του 2022. 

Τις αγορές και σήμερα εξακολουθεί να τις κυριεύει ο φόβος για οικονομική ύφεση κι έτσι οι επενδυτές έχουν επιδοθεί σε ένα μαζικό sell-off θέλοντας να ρευστοποιήσουν μέρος των τοποθετήσεών τους. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες που προσεγγίζουν το -2%, ενώ κανένας εκ των βασικών του κλάδων δεν κινείται ανοδικά. 

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο υπόκεινται σε απώλειες πλησίον του -2,60%, ενώ αυτό στο Λονδίνο διαγράφει περί του 2,40%. 

Τις εντονότερες πιέσεις δέχονται οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των πρώτων υλών, με τον πρώτο να πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 4,20% και τον δεύτερο να χάνει περί του 3,40%. Στο -3,20% βρίσκεται ο κλάδος των τραπεζών και στο -3,10% ο μεσιτικός κλάδος. 

Η διαρκής εκροή από τις μετοχές έχει προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στα χρηματιστήρια. 

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI που μετρά την πορεία των χρηματιστηρίων από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές είναι σε πορεία να καταγράψει το χειρότερο εξάμηνο από σύστασή του, καθώς από τις αρχές του έτους οι απώλειές του ξεπερνούν το 20%. 

Η υποχώρηση αυτή ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφράζεται από εκροές της τάξεως των 13 τρισ. δολαρίων από τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News