Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξανά σε πτώση, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξανά σε πτώση, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών Ευρωζώνης και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένοι σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,7%, διακόπτοντας το ράλι των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Οι απώλειες καθοδηγήθηκαν από τους κλάδους real estate και αυτοκινητοβιομηχανίας, που κατέγραψαν πτώση 3,5% και 2,6% αντίστοιχα. Μεταξύ των μετοχών που υπέστησαν μεγάλες απώλειες συγκαταλέγεται και ο κλάδος τραπεζών και εξόρυξης μετάλλων. 

Η εποχή του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού που προηγήθηκε της πανδημίας δεν πρόκειται να επιστρέψει και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις πολύ πιο υψηλές προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από το συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στην Πορτογαλία. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, όμως ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αυξανόμενες τιμές.     

«Οι δηλώσεις Πάουελ είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιήσουν ακόμη περισσότερες ρευστοποιήσεις στις αγορές. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της σημερινής bear market. Μέχρι στιγμής, μία σταθερή ανάκαμψη φαίνεται απίθανη», αναφέρει ο αναλυτής Chris Beauchamp.

Ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει φέτος 15% οδεύοντας προς το χειρότερο δεύτερο τρίμηνο από την «αιμματοχυσία» του 2020 όταν η πανδημία είχε φθάσει στην κορύφωσή της, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι ανοδικές αυξήσεις στις τιμές και η επιθετική νομισματική πολιτική έχουν κάμψει τη ζήτηση για ανάληψη ρίσκου.

Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία έδειξαν μία μικρή ύφεση στο 8,2% από 8,7% του Μαίου, όμως αναλυτές προειδοποίησαν ότι δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως το αρχικό στάδιο μίας πορείας αποκλιμάκωσης των τιμών, καθώς τα στοιχεία καθοδηγήθηκαν από μεμονωμένους παράγοντες.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη ήταν λιγότερο χειρότερα απ΄ό,τι αναμενόταν, γεγονός που αποδίδεται στη βελτίωση του κλίματος στους τομείς βιομηχανίας και υπηρεσιών. 

Ωστόσο, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 1,7% μετά από ένα τριήμερο ράλι. Αντίστοιχα, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση 1,6%, καθώς τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό του 10% αυτό το μήνα. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,21%. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,90%, ενώ στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,15%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News