Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 18:04
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στις ρευστοποιήσεις – Πτώση 0,21% 

Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στις ρευστοποιήσεις – Πτώση 0,21% 

Σε πτώση επέστρεψε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση η οποία όπως και χθες (άνοδος 0,09%) πέρασε από «σαράντα κύματα», μέχρι η «μπίλια» να καταλήξει κάπου.

Εντέλει εκεί που κατέληξε ήταν στο αρνητικό έδαφος, από εκεί που ξεκίνησε στη σημερινή συνεδρίαση, άφησε πίσω στη διάρκειά της και επέστρεψε στο κλείσιμό της. 

Ένα κλείσιμο που βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 822,15 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει κατά 0,21%. Και ήταν μία πτώση που θα μπορούσε να είχε αποβεί χειρότερη, καθώς στη διάρκεια της ημέρας ο ΓΔ κατήλθε των 820 μονάδων, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στις 816,46 μονάδες, ενώ το υψηλό σημειώθηκε στις 827,35 μονάδες. 

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ που συνιστά τον μεγαλύτερο για την τρέχουσα εβδομάδα και σε πιο βελτιωμένο επίπεδο σε σχέση με τους αναιμικούς τζίρους που καταγράφονται από τις 20 Ιουνίου. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 17 εκατ. τεμάχια, με την πλειονότητα εξ αυτών στις τράπεζες και στον ΟΤΕ. 

Με υποτονικές αρνητικές μεταβολές ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση και οι Δείκτης Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας κατά 0,37% και 0,12%. Ήπια πτώση σημείωσε και ο τραπεζικός δείκτης της τάξεως του 0,32%. 

Εν μέσω πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές των Lamda και ΕΛΠΕ με απώλειες 2,95% έκαστη, του ΟΠΑΠ που ακολούθησε από απόσταση αναπνοής υποχωρώντας κατά 2,94% και ακολούθσαν ΕΛΠΕ (-2,50%), Βιοχάλκο (-2,64%), Ελβαλχαλκόρ (-2,32%).
Mytilineos, ΟΛΠ, Εθνική, Aegean, Eurobank, Coca Cola κινήθηκαν μεταξύ -1,72% και -1,13%. Από την άλλη, Alpha Bank και ΔΕΗ έκλεισαν με ένα πειστικό 2,60% και 2,33% αντίστοιχα. 

Ωστόσο οι μετοχές που βγήκαν μετά τη σημερινή συνεδρίαση από το «ρετιρέ» του ταμπλό ήταν αυτές των Intrakat και Intracom, οι οποίες επιδόθηκαν σε ράλι κλείνοντας στο +13,40% και 10,72% αντίστοιχα, εκμεταλλευόμενες με τον καλύτερο τρόπο την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί για την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πρώτη.

Αναβίωσαν οι φόβοι για οικονομική ύφεση

Τις αγορές σήμερα τις έχουν καταβάλει εκ νέου οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης. 

Το σύνθημα δόθηκε χθες το βράδυ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Nasdaq στη Wall Street να βυθίζεται κατά σχεδόν 3%. Το έναυσμα ήταν τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, το οποίο επιδεινώθηκε, με τον σχετικό δείκτη για τον Ιούνιο να κατρακυλάει σε χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2021.

Εν μέσω των νέων αυτών φόβων, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε σήμερα να μην παραδοθεί στα χέρια των πωλητών. 

Η κάποια αντίδραση που έβγαλε μετά τις 16 Ιουνίου και τις 815 μονάδες, ήταν πολύ περιορισμένη σε διάρκεια -μόλις για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις-, μια αντίδραση που έφερε όμως τον Γενικό Δείκτη στις 840 μονάδες. 

Την ώρα που στις διεθνείς αγορές επανερχόταν η ηρεμία μετά την καταιγίδα από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η ελληνική αγορά έβλεπε οι επενδυτές να της γυρίζουν την πλάτη και ήταν αναγκασμένη να πορεύεται ασθμαίνοντας με τους τζίρους σε επίπεδα που τα χαρακτηρίζει η μετριότητα. 

Η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα όπως απεδείχθη δεν στάθηκε σύμμαχος στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο πλέον επικεντρώνεται στο να διασώσει τις 810 μονάδες.

Τη δεδομένη στιγμή, οποιαδήποτε συζήτηση για κάποια ανοδική κίνηση και τις επόμενες αντιστάσεις μάλλον είναι άσκοπες. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News