Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 17:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αλλαγή τροχιάς μετά τη χθεσινή βύθιση 

Wall Street: Αλλαγή τροχιάς μετά τη χθεσινή βύθιση 

Αναστροφή πορείας σημειώνουν οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτης της Wall Street, μετά τις βαριές απώλειες που σημείωσαν χθες, όταν ξύπνησαν εκ νέου οι φόβοι για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περί του 0,60%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq κινούνται οριακά άνω του μηδενός. 

Τα χθεσινά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο έδειξαν ότι επιδεινώθηκε και ήταν τα στοιχεία αυτά που πυροδότησαν εκ νέου τους φόβους για τον ερχομό μιας ύφεσης. 

Στο ίδιο κλίμα είναι και τα σημερινά στοιχεία αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας για το α΄ τρίμηνο του 2022, καθώς στην πρώτη αναθεώρησή τους έδειξαν ότι συρρικνώθηκε κατά 1,6%, αντί του -1,5% της αρχικής εκτίμησης. 

Με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήδη να καταγράφει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών της τρέχουσας χρονιάς, εξηγείται για ποιο λόγο χθες τους επενδυτές τους κυρίεψε πανικός από τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα.

Αν οι καταναλωτές εξαιτίας του ιπτάμενου πληθωρισμού εμφανίζονται διστακτικοί, αυτό θα αποτυπωθεί και στις δαπάνες τους οι οποίες αν δεν είναι αυτές που πρέπει για την ομαλή ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ, θα επιφέρουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Καθώς στο α΄ τρίμηνο έχει ήδη καταγραφεί αρνητικός ρυθμός μεταβολής της αμερικανικής οικονομίας, αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί και στο β΄ τρίμηνο, τότε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση, δηλαδή θα έχει καταγράψει αρνητικό πρόσημο για δύο διαδοχικά τρίμηνα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News