Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι διεθνείς πιέσεις διέγραψαν και τις 820 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Οι διεθνείς πιέσεις διέγραψαν και τις 820 μονάδες 

Με τους φόβους και τις ανησυχίες για τον ερχομό μιας οικονομικής ύφεσης να έχουν αναζωπυρωθεί ανά τον κόσμο, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε πτώση μετά το χθεσινό διάλειμμα, το οποίο ούτε ανάσα δεν του προσέφερε.

Η συνεισφορά της χθεσινής ασθενικής ανόδου μόλις 0,09% επί της ουσίας είναι σχεδόν μηδενική σε έναν καθοδικό κύκλο που έχει ανοίξει από τις 22 Ιουνίου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να μετρά απώλειες στις πέντε από τις έξι συνεδριάσεις. 

Αυτός ο καθοδικός κύκλος και η σημερινή υποχώρηση της τάξεως του 0,73% στοίχισαν στον Γενικό Δείκτη και τις 820 μονάδες, καθώς πλέον έχει διολισθήσει στις 817,88 μονάδες. Ο τζίρος έχει φθάσει στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στ 1,7 εκατ. τεμάχια.

Σε παρόμοια ποσοστά πτώσης κινούνται και οι Δείκτες της Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, καθώς χάνουν 0,75% και 0,88% αντίστοιχα. Χαμηλότερα στο -1,12% διαπραγματεύεται ο τραπεζικός δείκτης. 

Οι μετοχές των Quest και Βιοχάλκο παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα με απώλειες της τάξεως του 2,46% και 2,20% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές και σε αυτές των Coca Cola, Lamda, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Της γενικευμένης πτωτικής τάσης, διαφεύγουν οι μετοχές των ΔΕΗ (+1,17%), Aegean (+0,80%), Σαράντης (+0,75%), Jumbo (+0,49%), OTE (+0,37%).

Αναβίωσαν οι φόβοι για οικονομική ύφεση

Τις αγορές σήμερα τις έχουν καταβάλει εκ νέου οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης. 

Το σύνθημα δόθηκε χθες το βράδυ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Nasdaq στη Wall Street να βυθίζεται κατά σχεδόν 3%.  Το έναυσμα ήταν τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, το οποίο επιδεινώθηκε, με τον σχετικό δείκτη για τον Ιούνιο να κατρακυλάει σε χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2021.

Εν μέσω των νέων αυτών φόβων, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε σήμερα να μην παραδοθεί στα χέρια των πωλητών. 

Η κάποια αντίδραση που έβγαλε μετά τις 16 Ιουνίου και τις 815 μονάδες, ήταν πολύ περιορισμένη σε διάρκεια -μόλις για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις-, μια αντίδραση που έφερε όμως τον Γενικό Δείκτη στις 840 μονάδες. 

Την ώρα που στις διεθνείς αγορές επανερχόταν η ηρεμία μετά την καταιγίδα από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η ελληνική αγορά έβλεπε οι επενδυτές να της γυρίζουν την πλάτη και ήταν αναγκασμένη να πορεύεται ασθμαίνοντας με τους τζίρους σε επίπεδα που τα χαρακτηρίζει η μετριότητα. 

Η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα όπως απεδείχθη δεν στάθηκε σύμμαχος στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο πλέον επικεντρώνεται στο να διασώσει τις 810 μονάδες.

Τη δεδομένη στιγμή, οποιαδήποτε συζήτηση για κάποια ανοδική κίνηση και τις επόμενες αντιστάσεις μάλλον είναι άσκοπες. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Τουρισμός: Στα 20 δισ. ευρώ ο πήχυς για τα έσοδα της χρονιάς

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News