Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση 3% για το Nasdaq – Επιστρέφουν οι ανησυχίες για ύφεση

Wall Street: Πτώση 3% για το Nasdaq – Επιστρέφουν οι ανησυχίες για ύφεση

Με πτώση έκλεισε η Wall Street, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. 

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 491,27 μονάδες ή 1,56%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,01%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε της μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 3%. 

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες «φρέναραν» και γύρισε σε πτώση από τη στιγμή που ο δείκτης που παρακολουθεί την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 98,7 τον Ιούνιο από τις 103,2 μονάδες του Μαίου, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μία μέτρηση στα 100, σύμφωνα με το Conference Board. Τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για ύφεση, εν μέσω των επιτοκιακών αυξήσεων της Φέντεραλ Ριζέρβ για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο της οικονομίας, όπου οι δαπάνες και η οικονομική δραστηριότητα είναι μεν θετικά, όμως η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες (ειδικά τα επιτόκια) δείχνουν ότι επίκειται επιβράδυνση. Εάν καταφέρουμε να αποφύγει την ύφεση, τότε η χρηματιστηριακή αγορά είναι σωστά αποτιμημένη, όμως εάν τελικά οδηγηθούμε σε ύφεση τότε δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο κατώτατο σημείο», ανέφερε ο Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Oι μετοχές στον κλάδο λιανικής δέχθηκαν πιέσεις μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι μετοχές των Bath & Body Works απώλεσαν 4% της αξίας τους, ενώ των Home Depot, Lowe’s και Macy’s υποχώρησαν από 2% εκάστη. 

Απώλειες άνω του 6% σημείωσε και η μετοχή της Nike αφότου η εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών για το τέταρτο τρίμηνο οικονομικής χρήσης. Από κοντά και οι μετοχές εταιρειών στον χώρο επεξεργαστών, με την Advanced Micro Devices να βυθίζεται 6% και τις Nvidia και Marvel υποχωρούν περισσότερο από 4% εκάστη. 

Ωστόσο, η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς τους για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, μειώνοντας τον χρόνο της καραντίνας, έδωσε ώθηση στις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και καζίνο. Η μετοχή της Disney βρήκε αρχικά στήριγμα στην είδηση αυτή, ειδικά αφότου η εταρεία ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της Shanghai Disneyland αυτή την εβδομάδα, όμως γρήγορα γύρισε στο «κόκκινο», παρασυρόμενη από το αρνητικό κλίμα της αγοράς. 

Παρά την ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας, ο S&P 500 καταγράφει στο δεύτερο τρίμηνο απώλειες 15%, οδεύοντας προς το χειρότερο τρίμηνο μετά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, στο ζενίθ της πανδημίας. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Ράλι 2% στις τιμές – Άνοδος για τρίτη συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τρίτη ημέρα κερδών με στήριγμα από την ενέργεια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News