Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τρίτη ημέρα κερδών με στήριγμα από την ενέργεια

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τρίτη ημέρα κερδών με στήριγμα από την ενέργεια

Aνοδικά έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς βελτιώθηκε η τάση ανάληψης ρίσκου από τη στιγμή που η Κίνα ήρε την καραντίνα για τον Covid για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ η αύξηση των τιμών πετρελαίου προσέφερε στήριγμα στις μετοχές ενέργειας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,3%, παρουσιάζοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Τα κέρδη ανακόπηκαν ωστόσο από τα στοιχεία που έδειξαν κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, τα οποία ευθύνονται και για την καθοδική αλλαγή πλεύσης στη Wall Street. 

Ο ευρωπαϊκός κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκε 2%, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκλεισαν προς το παρόν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή τους. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που εξαρτάται τα μέγιστα από τον κλάδο πετρελαίου, ενισχύθηκε 0,9% καθοδηγώντας τα κέρδη μεταξύ των επιμέρους χρηματιστηρίων. 

Από τα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,35%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,9%.

Από κοντά και ο κλάδος πρώτων υλών, που ενισχύθηκε 1,2%, καθώς οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος και βασικών μετάλλων επιδόθηκαν σε ράλι. Επίσης, οι τράπεζες με έκθεση των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα, όπως HSBC και Standard Chartered, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που προσέφεραν το μεγαλύτερο στήριγμα στο δείκτη STOXX 600, ενώ και οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, όπως των εταιρειών LVMH και Richemont, ενισχύθηκαν κατά 0,8% και 1,5% αντίστοιχα.  
 
Παρ΄όλα αυτά, η HSBC εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να δουν τα κέρδη ανά μετοχή τους να υποχωρούν φέτος μεταξύ 6,4% και 8,5% συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση άνω του 11%. 

 

moneyreview.gr
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News