Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση στερείται όμως δυναμικής

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση στερείται όμως δυναμικής

Μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες σημείωσε απώλειες, σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ωστόσο η ανοδική αντίδραση η οποία βγάζει σήμερα, στερείται δυναμικής κι έτσι κινείται σε ρηχά νερά. 

Αν στο διάστημα 22 με 24 Ιουνίου οι απώλειες ανέρχονταν μόλις στο 0,80%, ήρθε η χθεσινή πτώση της τάξεως του 1,40% για να διαγράψει 2,10% από το ελληνικό χρηματιστήριο στο διάστημα αυτών των τεσσάρων συνεδριάσεων. 

Την ώρα που στις διεθνείς αγορές έχει επανέλθει η ηρεμία μετά τις έντονες αναταράξεις που προκάλεσαν οι κεντρικές τράπεζες και οι αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν, στη Λεωφόρο Αθηνών απουσιάζουν οι επενδυτές και όσοι δηλώνουν παρόντες δεν δείχνουν διάθεση για ανοίγματα. Άλλωστε και σε διεθνές επίπεδο το αίσθημα φόβου για οικονομική ύφεση εξακολουθεί να αιωρείται στους επενδυτικούς κύκλους και όχι μόνο. 

Επί της παρούσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική αγορά έγκειται στην αποστροφή των επενδυτών προς αυτήν. Και όσο οι τζίροι θα κινούνται σε τόσο απογοητευτικά επίπεδα οι φιλοδοξίες για ανοδική κίνηση και προσπάθεια προσέγγισης των 900 μονάδων (το κλείσιμο στις 6 Ιουνίου) μοιάζουν περισσότερο ματαιόδοξες παρά ρεαλιστικές.

Τα ούτε 40 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης συνιστούν τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για την τρέχουσα χρονιά, ένας χαμηλός τζίρος που έκανε την εμφάνισή του για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας κι αυτό από μόνο του κάτι υποδεικνύει. 

Η σημερινή εικόνα 

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,26% και έχει ανέβει ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στις 825,29 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη από τη μετοχή του ΟΤΕ, από τη στιγμή που ενισχύεται κατά 1,35%, η μοναδική μετοχής της υψηλής κεφαλαιοποίησης που παρουσιάζει κέρδη άξια λόγου.

Ο τζίρος βρίσκεται στα 3 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών πλησίον του 1 εκατ. τεμαχίων. 

Νωχελική και η ανοδική κίνηση των Δεικτών Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, καθώς βρίσκονται στο +0,30% και +0,15% αντίστοιχα. 

Έχοντας τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ακροβολισμένες στα δύο άκρα του ταμπλό (Eurobank -0,78%, Πειραιώς -0,08%, Alpha Bank +0,12%, Εθνική +0,61%), ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξεως του 0,35%. 

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο χάνοντας 1,47%, ενώ κατά 1,25% υποχωρεί η μετοχή των ΕΛΠΕ και κατά 1,04% του Τιτάνα. 

Σε ρηχά νερά κινούνται οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που αποτυπώνεται και στη γενικότερη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News