Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 12:09
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανάσα» για τη στερλίνα μετά το άνοιγμα των συνόρων

«Ανάσα» για τη στερλίνα μετά το άνοιγμα των συνόρων

«Ανάσα» σήμερα για τη στερλίνα, έπειτα από το πτωτικό σερί των τριών προηγουμένων ημερών, καθώς η Γαλλία αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς στα σύνορα με τη Βρετανία σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα διέπει τη μετά-Βrexit εποχή προσφέρουν στήριξη στο βρετανικό νόμισμα.

Μόλις οκτώ ημέρες προτού το Ηνωμένο Βασίλειο «σαλπάρει» προς το άγνωστο, με την οριστική έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε εμπορική συμφωνία καθώς παραμένουν ακόμη ορισμένα ζητήματα στα οποία διαφωνουν οι δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, η επαναφορά αυστηρών Lockdown μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις και τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν στενό κλοιό πιέσεων στη στερλίνα.

Η συμφωνία όμως Γαλλίας-Βρετανίας για το άνοιγμα των συνόρων, επιτρέποντας στα φορτηγά μεγάλου βάρους που είχαν εγκλωβισθει στο Ντόβερ να φύγουν από Βρετανία, έδωσε ώθηση στο βρετανικό νόμισμα. 

Η στερλίνα αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά έως και το 1,3442 έναντι του δολαρίου, ενώ τη Δευτέρα είχε κάνει βουτιά κάτω από το 1,32. Οριακά κέρδη και έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία της στις 90,84 πένες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News