Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 2,4% στην εβδομάδα – «Έσπασε» το καθοδικό σερί περίπου ενός μηνός

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 2,4% στην εβδομάδα – «Έσπασε» το καθοδικό σερί περίπου ενός μηνός

Με εντυπωσιακή άνοδο 2,6% έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, με αποτέλεσμα να κλείσουν με θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανασκευάζουν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα την επιστροφή σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρουσίασε την καλύτερη συνεδρίαση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών. Άγγιξε νέο χαμηλό για φέτος στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έκαμψαν το επενδυτικό κλίμα. 

Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης, ο οποίος έως και την Πέμπτη, βρισκόταν στο «κόκκινο» σε εβδομαδιαία βάση, γύρισε σε κέρδη και μάλιστα της τάξης του 2,4%, χάρη στην άνοδο της σημερινής συνεδρίασης, διακόπτοντας το παρατεταμένο καθοδικό σερί των τριών εβδομάδων. 

Οι κλάδοι υγείας, τραπεζών και τεχνολογίας ήταν αυτοί που καθοδήγησαν τα κέρδη της σημερινής συνεδρίασης. Το λιανεμπόριο, το οποίο αρχικά κατέγραφε απώλειες 3%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, κατάφερε να γυρίσει σε άνοδο και να κλείσει με κέρδη 1,9%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών. 

Ο κλάδος λιανεμπορίου επλήγη προς στιγμή από τα στοιχεία στη Βρετανία που έδειξε ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές τους το Μάιο εν μέσω του συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού, με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να βουλιάζει σε ιστορικό χαμηλό. 

Τις ανησυχίες επιδείνωσαν και η προειδοποίηση της γερμανικής online εταιρεία λιανικής στον χώρο της ένδυσης Zalando για την κερδοφορία της, με αποτέλεσμα η μετοχή της να βυθιστεί σε χαμηλό επταετίας, προτού ωστόσο περιορίσει τις απώλειες. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε ράλι 3,2% που τον έφερε στις 6.073 μονάδες, ο γερμανικός DAΧ ενισχύθηκε 1,6%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.208 μονάδες με άλμα 2,7%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγορές της ευρωπεριφέρειας, όπου ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 2,3% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη που ενισχύθηκε 1,7%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News