Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 14:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανυπέρβλητο εμπόδιο οι 840 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Ανυπέρβλητο εμπόδιο οι 840 μονάδες 

Με χαμένη μάχη δείχνει η διήμερη προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να υπερπηδήσει τις 840 μονάδες, καθώς όπως και χθες έτσι και σήμερα ξεπέρασε το επίπεδο αυτό ωστόσο δεν κατάφερε να διατηρηθεί εκεί. Ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης άγγιξε τις 841 μονάδες στη συνέχεια με κάποιες από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταξύ αυτών και των τραπεζών, επανήλθε υπό των 840 μονάδων.

Η σημερινή εικόνα 

Περί τις 14:00, ο Γενικός Δείκτης έχει παραδώσει μέρος των αρχικών του κερδών και κινείται υψηλότερα κατά 0,34%, ευρισκόμενος στις 839,08 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο για να υπερπηδήσει τις 840 μονάδες χρειάζεται μια ανοδική αντίδραση μικρότερη του +1%, ωστόσο αδυνατεί να την βγάλει τόσο χθες όσο και σήμερα. 

Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 3,5 εκατ. τεμάχια. Η σταθερή απουσία των επενδυτών και οι ασθαινικοί τζίροι από την ελληνική αγορά δεν αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή, σε μια εβδομάδα όμως που τα κέρδη απούσης της σημερινής συνεδρίασης έχουν διαμορφωθεί στο 1,31%. 

Σε ρηχά νερά κινείται και ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 0,36%, ενώ ακόμη πιο ήπια είναι η θετική μεταβολή του Mid Cap στο +0,24%. 

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,50%, καθώς Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς υποχωρούν κατά 1,24%, 09,38%, 0,24%, 0,14% αντίστοιχα.

Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Coca Cola κρατούν τα αντίβαρα με άνοδο 2,40%, 2,34% και 2,31% αντίστοιχα, στην πτώση που καταγράφουν ΑΔΜΗΕ (2,94%) και Mytilineos (1,94%). 

Το κλίμα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη σήμερα έχουν επιστρέψει δυναμικά οι επενδυτές, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν αισθητά κέρδη.

Η έλλειψη σε φυσικό αέριο που διαφαίνεται στη Γερμανία, όπως και το αδιέξοδο που διαγράφεται στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, δείχνουν να μην πτοούν τους επενδυτές. 

Στην Ελλάδα από την άλλη, η γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία είναι κάτι που κατά πώς φαίνεται θα είναι παρούσα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην τουρκική προκλητικότητα, είναι ένα σενάριο με ιδιαίτερα δυσμενείς προεκτάσεις.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News