Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανέβασε ρυθμούς «τελευταία στιγμή» – Κέρδη 1,6% για τον Nasdaq

Wall Street: Ανέβασε ρυθμούς «τελευταία στιγμή» – Κέρδη 1,6% για τον Nasdaq

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση, με την άνοδο να επιταχύνεται τις τελευταίες ώρες, παρότι συνεχίζονται οι ανησυχίες για επικείμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,62%, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 194,23 μονάδων ή 0,64%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,95%. 

O δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στη Wall Street, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. 

«Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η αγορά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις υποδηλώνει ότι έχει γίνει ιδιαίτερα ανήσυχη ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνει ο Σκοτ Λάντνερ, επικεφαλής επενδύσεων της Horizon Investments. 

Την άνοδο καθοδήγησαν και σήμερα οι λεγόμενοι αμυντικοί τομείς, όπως καταναλωτικών αγαθών, κοινής ωφελείας και υγείας, με τον καθέναν από αυτούς τους κλάδους να ενισχύεται 2%. Σε άνοδο και οι κατασκευαστές κατοικιών. 

Στον αντίποδα, η ενέργεια, που αποτέλεσε και πάλι τον κλάδο με την χειρότερη επίδοση στο δείκτη S&P 500, καθως οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν την καθοδική τους πορεία. Η μετοχή της Schlumberger υποχώρησε 8%, ενώ της Valero Energy 7%. 

Από κοντά και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με τη United Airlines να καταγράφει απώλειες 5% καθώς ανακοίνωσε ότι μείωσε τις πτήσεις της 12% από το αεροδρόμιο Νιούαρκ και την American Airlines περίπου 3% αφού ανέστειλε τις υπηρεσίες της σε τέσσερις μικρές πόλεις των ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο, ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σαφώς πιθανό πλέον, αν και τόνισε ότι η Fed δεν επιχειρεί να την προκαλέσει στη «μάχη» της κατά του πληθωρισμού. 

Η UBS ανέβασε τις πιθανότητες ύφεσης στο 69%, αποτελώντας την τελευταία επενδυτική τράπεζα που βλέπει αυξημένο κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Οι Citigroup και Goldman Sachs θεωρούν αντίστοιχα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύφεσης. 

Aντίθετα, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση και ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα καταφέρει να καλύψει τις όποιες απώλειές της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Μέχρι στιγμής, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη στην εβδομάδα, με το Dow να καταγράφει μέχρι στιγμής άνοδο 2,6%, τον S&P 500 3,3% και το Nasdaq 4%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News