Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 20:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέες απώλειες με «βαρίδι» τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέες απώλειες με «βαρίδι» τις τράπεζες

Σε χαμηλό έτους έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος των αποθαρρυντικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που πυροδότησαν νέες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας και επερχόμενη ύφεση. Με τις νέες απώλειες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέγραψαν ουσιαστικά τα κέρδη των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας.  

Ο δείκτης του S&P Global για τη μεταποιητική δραστηριότητα έδειξε μεγάλη επιβράδυνση αυτό το μήνα, πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,8%, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες 4,5% και με την Deutsche Bank και την Commerzbank να κλείνουν με πτώση 12% περίπου η καθεμία.

Απώλειες από 2% έως 3,6% παρουσίασαν άλλοι ευαίσθητοι στις προοπτικές της οικονομίας κλάδοι, όπως αυτοκινητοβιομηχανία, μεταλλευτικές εταιρείες και ενέργεια. 

Ο τομέας υγείας, κοινής ωφελείας και κάποιες εταιρείες από τον χώρο πολυτελών ειδών ήταν οι μοναδικοί κερδισμένοι της σημερινής συνεδρίασης. 

Ειδικά, στη Γερμανία, ο δείκτης DAX υποχώρησε 1,8% από τη στιγμή που η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του σχεδίου της για το φυσικό αέριο, αγγίζοντας χαμηλό τριών μηνών. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο CAC 40 στην Γαλλία ολοκλήρωσε με πτώση 0,5%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε περίπου 1%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,8%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρήσε 0,5%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News