Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πολύ κακό για το τίποτα – Οριακή πτώση 0,03% 

Χρηματιστήριο: Πολύ κακό για το τίποτα – Οριακή πτώση 0,03% 

Ενώ στο μεγαλύτερο κομμάτι της σημερινής συνεδρίασης όχι μόνο κινούταν ανοδικά αλλά είχε πατήσει και στις 840 μονάδες, εντέλει στο τελευταίο στάδιο της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών παράδωσε τα όποια κέρδη παρουσίαζε και έκλεισε με οριακή πτώση. Μια πτώση που το άφησε σχεδόν αμετάβλητο, άφησε μια απογοήτευση καθώς η σημερινή συνεδρίαση ήταν σαν να μην έγινε ποτέ. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,03%, μια αρνητική μεταβολή που του αφαίρεσε μόλις 0,23 της μονάδας, παραμένοντας έτσι στις 836 μονάδες. 

Η αρχική αντίδραση της ελληνικής αγοράς κάθε άλλο παρά υποσχέσεις άφηνε, καθώς κινούταν πτωτικά όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών είχε περάσει σε θετικό έδαφος, υπερπήδησε τις 840 μονάδες και σε εκείνο το σημείο άρχισαν και να δημιουργούνται προσδοκίες ότι θα μπορούσε η Λεωφόρος Αθηνών να καταγράψει κέρδη στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. 

Στο ανοδικό διάστημα καταγράφηκε το υψηλό ημέρας στις 843,91 μονάδες, με το χαμηλό στις 833,54 μονάδες. 

Ο αναιμικός τζίρος δήλωσε και σήμερα παρών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τη στιγμή που έφθασε στα 52 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 26,3 εκατ. τεμάχια. 

Και στις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας οι τζίροι κινούνται πολύ υποτονικά σε σημείο που προβληματίζει αυτή η αποστροφή των επενδυτών για την ελληνική αγορά. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,18%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε οριακά άνω του μηδενός στο +0,08%. Με τις δύο από τις τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες να είναι τραπεζικές, ο δείκτης των τραπεζών απώλεσε 1,27%, όντας ο κλαδικός δείκτης με τη χειρότερη σημερινή εικόνα. 

Όπως προαναφέρθηκε, οι μετοχές των Εθνική και Alpha Bank ήταν μεταξύ των χαμένων της ημέρας με πτώση 2,64% και 1,27% αντίστοιχα, ενώ με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ στο -1,92% να συμπληρώνει την τριάδα.

Καμία άλλη μετοχή που βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος δεν διολίσθησε χαμηλότερα του -1%.

Στην άλλη πλευρά του ταμπλό, σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές των Σαράντης και ΔΕΗ με άλμα 4,18% και 4,02% αντίστοιχα. Η ένεση ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, λειτούργησε  κάτι περισσότερο από ευεργετικά για τη μετοχή της. Οι υπόλοιπες μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά δεν υπερπήδησαν το +1%. 

Παραμένουν σε εγρήγορση οι επενδυτές

Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε σήμερα να κινηθεί αυτόνομα σε σχέση με τα ομόλογά του στην Ευρώπη. 

Σε διεθνές επίπεδο, ο προβληματισμός από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κατά πώς φαίνεται δεν έχει ατονήσει, ενώ τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών, επανέφερε ξανά τις ανησυχίες για τις τιμές καταναλωτή. 

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, είδαν το φως της δημοσιότητας τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, η οποία κατρακύλησε σε χαμηλό 16 μηνών. 
Αυτό που μπορεί να ερμηνευθεί ως θετικό, είναι το γεγονός ότι χθες και σήμερα η ελληνική αγορά κατέγραψε μικρότερες απώλειες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Από την άλλη, όσο ο τζίρος θα παραμένει σε αυτά τα επίπεδα (οι κινήσεις των επενδυτών είναι κάτι περισσότερο από προσεκτικές και μελετημένες), οι όποιες κινήσεις ενδεχομένως να μην αποφύγουν τη μετριότητα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Θα λάβει αναδρομική αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News