Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να επανέλθει άνω των 440 μονάδων

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να επανέλθει άνω των 440 μονάδων

Σε ανοδική τροχιά έχει επανέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μία ημέρα μετά την ελαφρά διόρθωση που σημείωσε χθες. 

Η υποχώρηση της τάξεως του 0,50% σταμάτησε ένα ανοδικό σερί τριών συναπτών συνεδριάσεων, διάστημα στο οποίο κατέγραψε κέρδη 3,12%.   

Σήμερα, ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά, στη συνέχεια και πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών πέρασε σε θετικό έδαφος. 

Έχει σημασία η ανοδική αντίδραση αυτή της ελληνικής αγοράς, από τη στιγμή που το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει αρνητικό από χθες, με τα χρηματιστήρια όπως και την Τετάρτη έτσι και σήμερα να καταγράφουν αισθητές απώλειες. 

Σε διεθνές επίπεδο, ο προβληματισμός από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κατά πώς φαίνεται δεν έχει ατονήσει, ενώ τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών, επανέφερε ξανά τις ανησυχίες για τις τιμές καταναλωτή. 

Στην Ελλάδα από την άλλη με την τουριστική περίοδο πλέον να λειτουργεί σε σχεδόν πλήρεις ρυθμούς και τα στοιχεία να δείχνουν ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να καταρρίψει τα ρεκόρ του 2019, μια αχτίδα αισιοδοξίας ξεπροβάλει αναφορικά με την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε άμεση αντίδραση και απορρόφησε τις αρχικές ήπιες απώλειες, κινούμενος υψηλότερα κατά 0,33%, μια άνοδος που τον έχει φέρει οριακά στο κατώφλι των 840 μονάδων, στις 839,27 μονάδες. Την περασμένη Τρίτη αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά έως τις 846 μονάδες και δημιούργησε προσδοκίες ότι μπορεί να υπερπηδήσει και τις 850 μονάδες, ωστόσο στη συνέχεια έμεινε από δυνάμεις. Επί του παρόντος διαπραγματεύεται χαμηλότερα του εκθετικού κινητού μέσου όρου στις 883,25 μονάδες.

Αν σήμερα καταφέρει να πατήσει τις 840 μονάδες θα είναι ένα θετικό σημάδι, όμως όσο απουσιάζουν οι επενδυτές και η εικόνα των τζίρων είναι απελπιστική (στα 3 εκατ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση), μια αντίδραση προς τα πάνω με αισθητή μεταβολή είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί. 

Με οριακή ανοδική μεταβολή της τάξεως του 0,04% και 0,07% κινούνται οι Δείκτες της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ενώ πτώση 0,36% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης. 

Αντίστοιχα και οι μεταβολές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι μικρής εμβέλειας. Η μετοχή της ΔΕΗ έχει αγγίξει το +3%, ενώ  της Σαράντης συνεχίζει από χθες τις υψηλές πτήσεις, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 2,17%. ΟΤΕ και Mytilineos στο +1,15% έκαστη, ενώ +1,05% βρίσκεται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. 

Στον αντίποδα, η μετοχής της Alpha υποχωρεί κατά 1,21%, όντας η μοναδική μετοχή που έχει κατέλθει του -1%, καθώς ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda κινούνται χαμηλότερα μεταξύ 0,64% και 0,53%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News