Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 7ετίας το ρούβλι: Ισχυρό μόνο «στα χαρτιά»;

Σε υψηλό 7ετίας το ρούβλι: Ισχυρό μόνο «στα χαρτιά»;

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015 αναρριχήθηκε το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου, έχοντας ανακάμψει πλήρως από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Η ανάκαμψη του νομίσματος, την οποία η ρωσική πλευρά χρησιμοποιεί ως απόδειξη ότι οι κυρώσεις δεν έχουν επιβαρύνει την οικονομία της χώρας, οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων. Αρχικά, το νόμισμα στηρίχθηκε από τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η οποία με την έναρξη του πολέμου επέβαλε capital controls και προχώρησε σε μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις.

Τα capital controls έπαιξαν μεγάλο ρόλο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εισάγει πλέον στον ίδιο βαθμό με παλιότερα λόγω των κυρώσεων. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα των δύο αυτών μέτρων είναι ότι η Ρωσία ξοδεύει λιγότερα χρήματα αγοράζοντας πράγματα από το εξωτερικό.

Παράλληλα, όμως, το νόμισμα έλαβε ώθηση από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας. Ειδικότερα, η Ε.Ε. ενόσω προσπαθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, πληρώνει για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Και με τις τιμές του Brent να έχουν αυξηθεί 60% σε σχέση με πέρυσι, η Μόσχα καταγράφει κέρδη ρεκόρ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ρωσία αποκόπηκε από το διεθνές σύστημα SWIFT και έχει αποκλειστεί από το εμπόριο σε δολάρια και ευρώ, ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σε εισαγωγές.

«Επομένως ναι, το ρούβλι στα χαρτιά είναι κάπως ισχυρότερο, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εισαγωγών και ποιο είναι το νόημα του να χτίζει αποθέματα σε νομίσματα εάν δεν μπορεί να πάει και να αγοράσει πράγματα από το εξωτερικό που χρειάζεται για την οικονομία του. Και η Ρωσία δεν μπορεί να το κάνει αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNBC ο Max Hess από το Ινστιτούτο Ερευνών εξωτερικής πολιτικής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για αποπληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλι

Ρωσία: Σε υψηλό επτά ετών το ρούβλι – Θα τεθεί στόχος για την ισοτιμία του;

Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News