Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανασύνταξη δυνάμεων μετά το ανοδικό τριήμερο σερί με πτώση 0,50%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανασύνταξη δυνάμεων μετά το ανοδικό τριήμερο σερί με πτώση 0,50%

Ελαφρά διόρθωση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το ανοδικό σερί των τριών συναπτών συνεδριάσεων το οποίο άρχισε την περασμένη Παρασκευή. Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι αρνητικό, το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πολύ δύσκολο να διασπάσει τον σημερινό καθοδικό κλοιό, ωστόσο γι άλλη μια συνεδρίαση κατάφερε να καταγράψει ηπιότερη πτώση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Να επισημανθεί επίσης, ότι κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, οι οποίες στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης ξεπέρασαν το 1,40%.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,50%, μια υποχώρηση που τον έφερε στις 836,48 μονάδες, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον κινητό μέσο όρο που έχει διαμορφωθεί στις 884 μονάδες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 837,80 μονάδες και το χαμηλό στις 829,77 μονάδες.

Ο τζίρος γι ακόμη μια συνεδρίαση κινήθηκε σε ρηχά νερά, διαμορφούμενος ελαφρώς χαμηλότερα από τα 50 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 21,7 εκατ. μετοχές. Οι επενδυτές σταθερά αυτήν την εβδομάδα απουσιάζουν από την ελληνική αγορά, καθώς τη Δευτέρα καταγράφηκε ο δεύτερος μικρότερος τζίρος για το 2022 στα 39 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,60%, ενώ ο Mid Cap οριακά κατάφερε να σώσει την παρτίδα ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στο +0,01%. Ο τραπεζικός δείκτης επίσης μάζεψε τις απώλειές του που έφθασαν στη διάρκεια της συνεδρίασης έως το -2,54%, διαγράφοντας εντέλει 0,82%. 

ΔΕΗ, Εθνική, Mytilineos και Quest κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του -3,69%, -2,57%, -1,97% και -1,36% αντίστοιχα. 

Στην αντίπερα όχθη, Σαράντης, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ οι μετοχές που ξεχώρισαν με άνοδο 3,36%, 1,96% και 1,22% αντίστοιχα. 
Άξια λόγου η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, η οποία από πτώση πέραν του -2% κατάφερε να κλείσει στο +0,54%, ενώ ισχνά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Το σημερινό κλίμα

Μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τις διεθνείς εξελίξεις γι άλλη μια φορά να καθορίζουν την αντίδρασή του. 

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της ανάπτυξης ξύπνησαν ξανά σήμερα στις αγορές, οι οποίες δέχθηκαν γι άλλη μια φορά σφυροκόπημα, μετά από ένα τριήμερο διαδοχικών συνεδριάσεων στις οποίες είχε επανέλθει η τάξη.

Στην Ευρώπη οι μετοχές έχουν βουλιάξει σε χαμηλό από την έναρξη του περασμένου έτους, οι τιμές του πετρελαίου κάνουν βουτιά σχεδόν 5%, ενώ πτώση καταγράφουν και οι τιμές των εμπορευμάτων. 

Από την άλλη επικράτησε μια πιο λελογισμένη τάση, αυτή δηλαδή που όταν οι επενδυτές αποστρέφονται τις μετοχές, κατευθύνονται προς τα ασφαλή καταφύγια. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται, με αυτές της γερμανικής δεκαετίας να έχει φθάσει στο 1,67%, επτά μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια είναι η πτώση της απόδοσης του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου. 

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους παρουσιάζουν πτώση περί των τεσσάρων μονάδων βάσεως, ενώ αντιθέτως η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας σημειώνει άνοδο κατά έξι μονάδες διαμορφούμενη στο 3,88%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγορές: Σε χαμηλό από τις αρχές 2021 οι ευρωπαϊκές μετοχές – Απώλειες σχεδόν 5% το πετρέλαιο

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% φέτος – Οι συστάσεις

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Citigroup: 50% οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News