Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 14:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Περιορίζει τις απώλειες – Τραγικά χαμηλός ο τζίρος 

Χρηματιστήριο: Περιορίζει τις απώλειες – Τραγικά χαμηλός ο τζίρος 

Ροκανίζει όσο περνάει η ώρα τις απώλειές του το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση ωστόσο που ο τζίρος βρίσκεται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,50%, μια υποχώρηση που τον έχει φέρει στις 836,59 μονάδες. Ο τζίρος έχει φθάσει μόλις στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 6,2 εκατ. μετοχές. 

Με το ίδιο σχεδόν ποσοστό 0,50% κινείται χαμηλότερα ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ενώ λίγο χαμηλότερα στο -0,87% διαπραγματεύεται εκείνος της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. 

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν συρρικνώσει τις απώλειές τους και κατ’ επέκταση ο τραπεζικός δείκτης, από το -2,54% στο -1,52%. 

Τα μη προνομιούχα πρωτεία της μεγαλύτερης υποχώρησης μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης πηγαίνουν στις μετοχές των ΔΕΗ και Lamda, οι οποίες οπισθοχωρούν κατά 2,43% έκαστη και ακολουθούν οι Alpha Bank και Εθνική στο -2,13% και -1,83% αντίστοιχα. 

Η μετοχή της Σαράντης έχει πατήσει «γκάζι» σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 3,84%, αφήνοντας πολύ μακριά τις μετοχές που καταγράφουν κέρδη μικρότερα του 1% (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή).

Η σημερινή εικόνα

Μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τις διεθνείς εξελίξεις γι άλλη μια φορά να καθορίζουν την αντίδρασή του. 

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της ανάπτυξης ξύπνησαν ξανά σήμερα στις αγορές, οι οποίες δέχονται γι άλλη μια φορά σφυροκόπημα, μετά από ένα τριήμερο διαδοχικών συνεδριάσεων στις οποίες είχε επανέλθει η τάξη.

Στην Ευρώπη οι μετοχές έχουν βουλιάξει σε χαμηλό από την έναρξη του περασμένου έτους, οι τιμές του πετρελαίου κάνουν βουτιά σχεδόν 5%, ενώ πτώση καταγράφουν και οι τιμές των εμπορευμάτων. 

Στις αγορές σήμερα επικρατεί μια πιο λελογισμένη τάση, αυτή δηλαδή που όταν οι επενδυτές αποστρέφονται τις μετοχές, κατευθύνονται προς τα ασφαλή καταφύγια. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σήμερα αποκλιμακώνονται, με αυτές της γερμανικής δεκαετίας να έχει φθάσει στο 1,67%, επτά μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια είναι η πτώση της απόδοσης του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου. 

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους παρουσιάζουν πτώση περί των τεσσάρων μονάδων βάσεως, ενώ αντιθέτως η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας σημειώνει άνοδο κατά έξι μονάδες διαμορφούμενη στο 3,88%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγορές: Σε χαμηλό από τις αρχές 2021 οι ευρωπαϊκές μετοχές – Απώλειες σχεδόν 5% το πετρέλαιο

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% φέτος – Οι συστάσεις

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Citigroup: 50% οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News