Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Φρένο» μετά το τριήμερο ανοδικό σερί 

Χρηματιστήριο: «Φρένο» μετά το τριήμερο ανοδικό σερί 

Μετά από τρεις συναπτές συνεδριάσεις κατά τις οποίες το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε κέρδη σήμερα κινείται πτωτικά. Σε μια ημέρα στην οποία το κλίμα στις αγορές ανά τον κόσμο είναι αρνητικό καθώς επέστρεψαν οι φόβοι για τον πληθωρισμό και οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων βουλιάζουν, η ελληνική αγορά συμπορεύεται με τα διεθνή χρηματιστήρια. 

Ωστόσο δεν είναι οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών που δέχονται τις εντονότερες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά αυτές των τραπεζών.

Σε διεθνές επίπεδο, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι αναφορές ότι είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να έρθει μια παγκόσμια ύφεση, με τη Citigroup σήμερα να κάνει λόγο σε έκθεσή της ότι οι πιθανότητες είναι πλέον στο 50%. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ του -1%, έχει καταφέρει όμως να περιορίσει τις απώλειες που σημείωνε με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Η υποχώρηση αυτή τον έχει φέρει στις 832,88 μονάδες και πλέον είναι θέτει εν αμφιβόλω τη ζώνη των 830 μονάδων. Ο τζίρος έχει φθάσει στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών το 1,5 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης επίσης διαπραγματεύεται πλησίον του -15, ενώ αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υπολείπεται κατά 1,26%.

Μετά το χθεσινό ράλι της τάξεως του 4,30%, ο τραπεζικός δείκτης διαγράφει σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών, ευρισκόμενος στο -2,56%, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι εκείνος που ασκεί τις εντονότερες πιέσεις σήμερα.  

Κι αυτό διότι οι Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα του FTSE Large Cap, χάνοντας 3,08%, 2,92%, 2,42% και 1,89% αντίστοιχα, ενώ «παρεμβάλλεται» ενδιάμεσά τους η μετοχή της Lamda (-2,52%).

Οι μετοχές των ενεργειακών παρουσιάζουν μικρότερες απώλειες με ΑΔΜΗΕ στο -1,70%, Mytilineos στο -1,51% και ΔΕΗ στο -1,35%, ενώ η μετοχή της Motor Oil έχει καταφέρει να περάσει σε θετικό έδαφος με ήπια άνοδο της τάξεως του 0,50%.

Εκεί δεν βρίσκεται μόνη της, καθώς βρίσκονται οι μετοχές των Σαράντης (+3,04%), ΟΤΕ (+0,61%), Ελβαλχαλκόρ (+0,57%) και ΟΠΑΠ (+0,12%).

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

ΔΝΤ για ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,1% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος, όπως αναφέρει στην έκθεσή του για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του Article IV. Για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμός 1,2%. 

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση του κορωνοϊού, με την δυνατή δημοσιονομική απάντηση, την ευνοϊκή νομισματική πολιτική, τις προληπτικές πολιτικές και τη σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη να παίζουν ρόλο σε αυτό. 

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του δημοσιονομικού μείγματος και της εξυγίανσης των τραπεζών, σημειώνει το ΔΝΤ. Και κάνει αναφορά, επίσης, στην πρόωρη εξόφληση όλων των δανείων  που είχε δώσει. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% φέτος – Οι συστάσεις

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Citigroup: 50% οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News