Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 14:01
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με ώθηση από τις τράπεζες συντηρείται η άνοδος

Χρηματιστήριο: Με ώθηση από τις τράπεζες συντηρείται η άνοδος

Σε ανοδική τροχιά διατηρείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και σήμερα οι επενδυτές έχουν διάθεση να τοποθετηθούν στις μετοχές. Μία ημέρα αφότου ο τζίρος δεν άγγιξε ούτε τα 40 εκατ. ευρώ, οι αγοραστές κάνουν εμφανή την παρουσία τους, συντηρώντας το ελληνικό χρηματιστήριο σε αισθητή άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,54% ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση νωρίτερα, κάτι που τον έχει φέρει στις 844,37 μονάδες (στο υψηλό ημέρας έκανε πέρασμα από τις 846,20 μονάδες).

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 8 εκατ. τεμάχια. 

Να σημειωθεί ότι τα χθεσινά 39 εκατ. ευρώ, συνιστούν το δεύτερο μικρότερο τζίρο για το 2022, μετά τα 25 εκατ. ευρώ στην εναρκτήρια συνεδρίαση για το τρέχον έτος στις 3 Ιανουαρίου.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων κινούνται ανοδικά, δίνοντας ώθηση στον FTSE Large Cap κατά 1,67%, ενώ ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα στο +1,75%.

Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα στα υψηλότερα στρώματα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κι έτσι ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 3,43%, ωστόσο υπολείπεται των κλαδικών δεικτών του πετρελαίου και αερίου και των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι καταγράφουν κέρδη περί του 3,90% και 3,60% αντίστοιχα. 

Από τις επιμέρους μετοχές, προπορεύονται αυτές των Motor Oil, Mytilineos, Eurobank  ανερχόμενες στο +4,47%, +4,18% και 4,15% αντίστοιχα. Ακολουθούν Εθνική, ΕΛΠΕ, Alpha Bank και Πειραιώς με άνοδο 3,29%, 3,09%, 2,79% και 2,27% αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα οι μετοχές των Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα, καταγράφουν πτώση 1,36%, 0,90%, 0,34%, 0,23% και 0,21% αντίστοιχα. 

Το τριήμερο ανοδικό σερί 

Από την περασμένη Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει επιδοθεί σε μια ανοδική πορεία, έχοντας εκκινήσει από τις 815 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου.

Μετά την επεισοδιακή όπως εξελίχθηκε περασμένη εβδομάδα, το κλίμα έχει αναστραφεί ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές παραμένουν εγκρατείς καθώς οι αγορές δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη με την αστάθεια η οποία τις διακρίνει. 

Ο χθεσινός τζίρος αποτυπώνει αυτή την τάση, καθώς από τα 167 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής, χθες δεν άγγιξε καν τα 40 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να κινηθεί σε μέτρια επίπεδα, μια τάση που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου, καθώς με τον ερχομό του σαν στο ελληνικό χρηματιστήριο να «γύρισαν οι διακόπτες» και οι τζίροι περιορίσθηκαν.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News