Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 17:46
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με τζίρο μόλις στα 40 εκατ. ευρώ και άνοδο 0,78%

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με τζίρο μόλις στα 40 εκατ. ευρώ και άνοδο 0,78%

Έλαμψαν διά της απουσίας τους σήμερα οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο, καθώς η συνεδρίαση κυμάνθηκε σε πολύ μέτρια επίπεδα τόσο από πλευράς μεταβολής, όσο και από πλευράς τζίρου.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,78% για να κλείσει υψηλότερα μεν των 830 μονάδων (831,81 μονάδες), υψηλότερα δε κατά μόλις έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 835,78 μονάδες και το χαμηλό στις 828,04 στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ο τζίρος μετά βίας ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει στα 12,3 εκατ. τεμάχια.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,73% και ξεπέρασε οριακά τις 2.000 μονάδες (2.001,26 μονάδες). Από τη μεριά του ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 1,75%.

Ο τραπεζικός δείκτης προσέθεσε μόλις 0,43%, ενώ από τους κλαδικούς δείκτες αυτός που ξεχώρισε μέσα στη γενικευμένη μετριότητα ήταν της τεχνολογίας, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στο +3,74%.

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της ΔΕΗ κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε από την έναρξη της συνεδρίασης και να κλείσει στο +4,46% (σε αντίθεση με του ΟΤΕ που κινούταν υψηλά ωστόσο εντέλει έμεινε στο +1,62%), ακολουθούμενη από απόσταση αναπνοής από τη μετοχή της Lamda (+4,38%), ενώ άνοδο 1,44% σημείωσε η μετοχή του ΟΛΠ.

Χαρακτηριστικό της σημερινής υποτονικότητας είναι το γεγονός ότι καμία άλλη μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρέθηκε σε θετικό έδαφος δεν παρουσίασε κέρδη υψηλότερα του 1% (πλησίασε μόνο η Εθνική με +0,94%).

Στην αντίπερα όχθη, η μετοχή της Motor Oil δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση της τάξεως του 2,87%. Η μετοχή της Quest απώλεσε 1,49%, ενώ της Aegean υποχώρησε κατά 0,39%, οι τρεις μετοχές του FTSE Large Cap που οπισθοχώρησαν.

Coca Cola, Eurobank, Τιτάν, Βιοχάλκο, Ελβαλχαλκόρ και ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση αμετάβλητες.

Αναβάθμιση από τον οίκο R&Ι

Από τη Λεωφόρο Αθηνών σήμερα απουσίασαν οι επενδυτές κι έτσι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον ιαπωνικό όμιλο R&Ι δεν προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

Με την αναβάθμιση αυτή ο οίκος έφερε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική διαβάθμιση.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά την Standard & Poor’s, την DBRS και την SCOPE Ratings, που αποδίδει, στο Ελληνικό Δημόσιο, βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.   

Άλλωστε όπως συμβαίνει και στις διεθνείς αγορές, οι κινήσεις των επενδυτών είναι πολύ προσεκτικές και μετρημένες, καθώς η αστάθεια στις αγορές δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανοίγματα. 

Η απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και το τέλος του φθηνού χρήματος, δεν ήταν ποτέ σύμμαχος της ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών.

Τη δεδομένη στιγμή εκτός των χρηματιστηρίων, κλυδωνισμούς δέχεται και η αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις κυβερνήσεις να διαπιστώνουν πλέον ότι το κόστος του χρέους αυξάνεται καθώς οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων έχουν πάρει την ανιούσα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβάθμισε την Ελλάδα η R&I: Ενα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα

Γ. Κοντόπουλος: Στόχος να επιστρέψει το ΧΑ στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News