Business & Finance Παρασκευή 17/06/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,24% – Στο 4,31% οι συνολικές απώλειες για την εβδομάδα 

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,24% – Στο 4,31% οι συνολικές απώλειες για την εβδομάδα 

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, η οποία έκρυβε περιπέτειες. 

Τα πρόσημα ήταν μοιρασμένα: σε δύο συνεδριάσεις θετικά σε δύο αρνητικά (τη Δευτέρα στην Ελλάδα δεν υπήρχε δράση εξαιτίας της αργίας του Αγίου Πνεύματος). Ωστόσο οι απώλειες ήταν αισθητά μεγαλύτερες από τα κέρδη και κάπως έτσι προέκυψαν οι εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 4,31%. 

Όμως ήταν η χθεσινή πτώση της τάξεως του 2,82% που ξύπνησε φόβους καθώς έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο πολύ κοντά τη ζώνη των 810 μονάδων, από τη στιγμή που στο χθεσινό κλείσιμο το ταμπλό έγραψε 815,27 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. 

Η ελληνική αγορά κατέγραψε την τρίτη χειρότερη εβδομάδα για το 2022, μετά τη βουτιά 11,35% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου και τη βύθιση την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου. 

Η εβδομάδα που φεύγει, ήταν μια εβδομάδα στην οποία ήρθαν μια σειρά από επιτοκιακές αυξήσεις, κατά σειρά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τη Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την Τράπεζα της Αγγλίας (μόνο η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν ανέλαβε δράση). Είναι επίσης μια εβδομάδα στην οποία η αποσταθεροποίηση στην αγορά κρατικών ομολόγων, ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινητοποιηθεί και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση. 

Όλες αυτές οι εξελίξεις συνέθεσαν ένα καμβά με τον πανικό και το φόβο να κυριαρχούν και τους επενδυτές να επιλέγουν για άλλη μια φορά να απομακρυνθούν από τις αγορές. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,24%, μια ανοδική αντίδραση που τον έφερε στις 825,41 μονάδες. Προς στιγμήν δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι θα μπορούσε να διαγράψει τις χθεσινές απώλειες όταν αναρριχήθηκε έως το +2,39%, επίπεδο που σημειώθηκε και το υψηλό ημέρας στις 834,79 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στις 814,37 μονάδες. 

Ο τζίρος κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, διαμορφούμενος στα 170 εκατ. ευρώ (είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος για την τρέχουσα χρονιά), με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται σχεδόν στα 80 εκατ. ευρώ.  

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε υψηλότερα κατά 1,08%, με αυτόν της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 1,55%. Οριακά άνω του μηδενός ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης (+0,10%) κι αυτό εξαιτίας της υποχώρησης της μετοχής της Eurobank κατά 1,49%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτή της Τέρνα Ενεργειακή από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης φλέρταρε με το +10% για να κλείσει εντέλει στο +6,81%, με την επανεμφάνιση της φημολογίας για εξαγορά της από fund της Αυστραλίας να λειτουργεί ως ωστική δύναμη. 

Ευνοημένη από τις αναφορές αυτές και η ΓΕΚ Τέρνα καθώς σημείωσε κέρδη 3,88%, Η μετοχή της ΔΕΗ η οποία έκλεισε υψηλότερα κατά 3,36%. 

Άνοδο της τάξεως του 2,95% κατέγραψε η μετοχή της Coca Cola, κέρδη μεταξύ 1,66% έως 1,21% για Jumbo, Alpha Bank, Πειραιώς ΟΤΕ, Τιτάν.

Πέραν της Eurobank, πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Quest (-2,13%), του ΑΔΜΗΕ (-1,40%) και μικρότερης έντασης των ΕΛΠΕ (-1,07%) και Σαράντης (-0,95%).

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Λέει ναι στην πρόταση της Motor Oil για νεα μέλη στο ΔΣ

Πούτιν: Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική

Οι νέες προβλέψεις των UniCredit, BofA, DZ Bank για το ελληνικό ΑΕΠ: Υψηλότερα το 2022, χαμηλότερα το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News