Business & Finance Παρασκευή 17/06/2022, 10:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η Λαγκάρντ φέρνει πτώση στις αποδόσεις για Ελλάδα, Ιταλία

Ομόλογα: Η Λαγκάρντ φέρνει πτώση στις αποδόσεις για Ελλάδα, Ιταλία

Μεγάλη πτώση κατέγραφαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης νωρίς την Παρασκευή μετά τα δημοσιεύματα για δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το εργαλείο κατά του κατακερματισμού που σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο 3,75%, μετά την σημαντική άνοδο που σημείωσε στον απόηχο της συνεδρίασης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, όπως σημειώνει το Reuters. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 4,2%. Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του sell off στα ομόλογα, είχε ξεπεράσει και το 4,7%. 

Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το σκεπτικό σχετικά με το νέο εργαλείο, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό, ανέφεραν πηγές με γνώση των συζητήσεων. 

Η Λαγκάρντ είπε στους υπουργούς ότι το εργαλείο, όταν είναι έτοιμο, μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν τα spreads αυξηθούν πάνω από κάποιο όριο, αλλά δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για το όριο αυτό, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

H Λαγκάρντ ανέφερε ότι στόχος του νέου εργαλείου της τράπεζας κατά του λεγόμενου «κατακερματισμού» είναι να επαναφέρει τα spread σε κανονικά επίπεδα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Το εργαλείο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν τα spread αυξάνονται απότομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ: Τι είπε στο Eurogroup για το νέο μηχανισμό της ΕΚΤ 

Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News