Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Δεν πείθουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών – Τρόμος για ύφεση

Αγορές: Δεν πείθουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών – Τρόμος για ύφεση

Δίχως τέλος είναι το sell off που άρχισε στις διεθνείς αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων, οι οποίες δείχνουν σαφέστατα ότι ακόμη και οι τελευταίες επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δεν αρκούν για να τιθασεύσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, πυροδοτώντας ταυτόχρονα ανησυχίες για ύφεση. 

Το ράλι που ακολούθησε την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ το βράδυ της Τετάρτης ξεθώριασε γρήγορα, με τον S&P 500 να ανοίγει τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 3% οδεύοντας ολοταχώς προς το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2020. Σε ελεύθερη πτώση άνω του 4% κινείται και ο Nasdaq. 

Τις πιέσεις ενέτεινε το νέο άλμα των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς στην αμερικανική 10ετία έφθασαν έως το 3,5%, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ακολουθήσει ακόμη μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, 75 ή 50 μονάδων βάσης, και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, δείχνοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ακόμη και με τίμημα την επιβράδυνση της οικονομίας χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ύφεσης, σύμφωνα με αναλυτές. 

«Ανησυχούμε για την ανάπτυξη και για τις περιοχές στις οποίες μας οδηγεί τελικά η Φέντεραλ Ριζέρβ. Χθες όλοι έλεγαν ότι η Fed κινείται επιθετικά, είναι αποφασισμένη να τιθασσεύει τον πληθωρισμό. Όμως, σήμερα το ερώτημα είναι μήπως αναζητά κάτι στο οποίο δεν μπορεί τελικά να φθάσει;», σημειώνει ο Κρις Γκάφνεϊ, επικεφαλής της TIAA Bank για τις διεθνείς μετοχές. 

S&P 500's market breadth falls to level that has preceded prior market rebounds
  

O S&P 500 υποδηλώνει αυτή τη στιγμή μία πιθανότητα 85% για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας από λάθος πολιτικής της Fed, σύμφωνα με τη JPMorgan Chase & Co. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές βούλιαξαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 16 μηνών, στον απόηχο της πιο επιθετικής πολιτικής στη Βρετανία και στην Ελβετία, κινήσεις που προκάλεσαν νέες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 2,5%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, ο βασικός δείκτης στη Ζυρίχη σημείωσε πτώση 2,9%, με τις τράπεζες, όπως UBS και Credit Suisse, να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση μεταξύ 5% και 6%. 

Αντίστοιχα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 3,1% μετά την κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει στην πέμπτη στη σειρά επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 εισήλθε σε bear market, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από το ιστορικό υψηλό της 5ης Ιανουαρίου. 

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών προκάλεσαν νέες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα του ευρώ, με τον «πυρήνα» να είναι αυτή την φορά περισσότερο εκτεθειμένος σε σχέση με την ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε περισσότερο από 20 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το φράγμα του 1,90% προς στιγμή, για να «μαζέψει» και πάλι κοντά στο 1,7%. «Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας κάνει την αγορά να προεξοφλεί μία επιθετική απάντηση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου», αναφέρει αναλυτής της AFS Group.

O Aντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING, σημείωσε ότι η διάρκεια των κρατικών ομολόγων που διακρατεί η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας είναι κοντά στα πέντε έτη, γεγονός που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι αποδόσεις των γερμανικών πενταετών αυξήθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες διάρκειες.

Στην περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε λιγότερο, κλείνοντας στο 3,85%, παρότι αρχικά είχε περάσει το 4%. Αντίστοιχα, η απόδοση στην ελληνική 10ετία συγκρατήθηκε στο 4,28% με το spread στις 250 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,21%.

Στην αλλαγή τόνου συνέβαλαν και οι φημολογίες ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ ενδεχομένως να περιλαμβάνει και πωλήσεις άλλων χρεογράφων που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της η κεντρική τράπεζα, έτσι ώστε να μην αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειές της για συγκράτηση του πληθωρισμού. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει περισσότερα ιταλικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με άλλα για να κρατήσει υπό έλεγχο τα spreads», ανέφερε ο Κένεθ Μπρου, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.    

Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στην αγορά ξένου συναλλάγματος, με το ελβετικό φράγκο να κάνει άλμα 2,6%, ενώ και η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,7% μετα την αρχική της πτώση. Σε ρυθμό ανόδου και το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να περνά ξανά πάνω από το 1,05, ενώ αντίθετα ο δείκτης δολαρίου κατέγραφε απώλειες 0,8%, υποχωρώντας κάτω από τις 104 μονάδες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ

Ευρώπη: Εκτός ορίων ξανά οι αποδόσεις των ομολόγων – Αντοχές δείχνουν τα ελληνικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News