Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 15:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έπεσε και το «ανάχωμα» των 820 μονάδων 

Χρηματιστήριο: Έπεσε και το «ανάχωμα» των 820 μονάδων 

Υπό των 820 μονάδων βρίσκεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η υποχώρηση που καταγράφει από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης εντείνεται όσο περνάει η ώρα. 

Οι αγορές ανά τον κόσμο κινούνται στον τόνο των κεντρικών τραπεζών το τελευταίο διήμερο, ένας τόνος ωστόσο που πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα έτσι κι αλλιώς κι έχει να κάνει με τη σύσφιγξη των νομισματικών τους πολιτικών. 

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έπεισε τις αγορές, καθώς ερμηνεύθηκε ως άλλη μια μετριοπαθής αντίδρασή της (θα στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες επανεπενδύοντας τα ομόλογά τους που έχει στην κατοχή της, θα υιοθετήσει νέο εργαλείο δίχως να δώσει λεπτομέρειες).

Χθες εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς τα στο εύρος του 1,50% – 1,75%, μια επιθετική αύξηση στην οποία τελευταία φορά προχώρησε το 1994.

Σήμερα όμως η χαριστική βολή ήρθε από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, από το -0,75% στο -0,25%. Για την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αυτή ήταν η πρώτη αύξηση μετά το 2007.

Και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς ανέβασε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, στο 1,25%, η οποία σήμερα για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση προχώρησε σε αύξηση, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης. 

Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον πλέον στενεύει και στενεύει με ταχείς ρυθμούς και αυτή η εξέλιξη έχει τρομοκρατήσει τους επενδυτές οι οποίοι βλέπουν κέρδη που αποκόμισαν από την εποχή της άφθονης ρευστότητας να τίθενται σε κίνδυνο.

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στη Λεωφόρο Αθηνών όπως και στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατούν οι ρευστοποιήσεις. Οι σημερινές ρευστοποιήσεις έχουν στοιχίσει καθώς χάθηκε και το «ανάχωμα» των 820 μονάδων, από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης με την υποχώρηση της τάξεως 2,28% έχει γλιστρήσει στις 819,79 μονάδες. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 51 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 15,6 εκατ. τεμάχια. 

Οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης χάνουν 2,51% και 2,36% αντίστοιχα, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι κλαδικοί δείκτες της τεχνολογίας και των τραπεζών καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 4,08% και 4,81%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η μετοχή της Πειραιώς παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα διαγράφοντας 4,47% και ακολουθεί η Εθνική στο -4,21%, Alpha Bank στο -4,13%, Jumbo (-3,63%), ΕΛΠΕ (-3,24%), Eurobank (-3,23%). 

Από την άλλη, οι μετοχές των Coca Cola και Ελλάκτωρ καταφέρνουν να διαφύγουν από το σημερινό γενικευμένο κλίμα με ήπια μεν κέρδη δε της τάξεως του 0,98% και 0,12% αντίστοιχα.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών ανέβασε τα επιτόκια

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News