Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 11:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας μετά τα χθεσινά κέρδη, με οδηγό τις τράπεζες 

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας μετά τα χθεσινά κέρδη, με οδηγό τις τράπεζες 

Αδυναμία να συντηρηθεί το χθεσινό θετικό κλίμα δείχνουν οι αγορές και στο κλίμα αυτό κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μετά το χθεσινό διάλειμμα όπως αποδείχθηκε των αγορών από το κατρακύλισμα των τελευταίων συνεδριάσεων, σήμερα τα χρηματιστήρια διαγράφουν εκ νέου καθοδική πορεία. 

Η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ερμηνεύθηκε ως μετριοπαθής, δηλαδή να δώσει προτεραιότητα στις επανεπενδύσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών που έχει στην κατοχή της, όπως και το εργαλείο που θα εισάγει για να αποφύγει τον κατακερματισμό των αγορών. Εργαλείο για το οποίο δεν έδωσε καμία έστω λεπτομέρεια τι μορφής θα είναι. 

Η σκυτάλη στη συνέχεια πέραση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,50% – 1,75%. Η αύξηση αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη για τη Fed από το 1994.

Ενώ χθες οι επενδυτές τοποθετήθηκαν τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα, σήμερα γι άλλη μια συνεδρίαση τους έχουν γυρίσει την πλάτη. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μην συμπλεύσει με τις διεθνείς αγορές, ειδικότερα όταν το κλίμα που επικρατεί είναι αυτό της φυγής.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,79% και έχει διολισθήσει εκ νέου υπό των 830 μονάδων στις 824,17 μονάδες.

Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 13 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 4,7 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,10% και αυτός της Μεσαίας κατά 1,76%.

Με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις ο τραπεζικός δείκτης διαγράφει περί του 3,60%, ενώ βαριές απώλειες καταγράφει και τεχνολογικός δείκτης (-3,06%).

Eurobank (-4,37%), Εθνική (-3,99%), Πειραιώς (-3,01%), Alpha Bank (-2,90%), μαζί με τη μετοχή της Ελβαλχαλκόρ (-3,74%) είναι οι μετοχές με τη χειρότερη εικόνα. 

Από την άλλη διασώζονται οι μετοχές των Σαράντης (+0, 46%), Ελλάκτωρ (+0,24%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,53%).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News