Business & Finance Δευτέρα 13/06/2022, 11:45
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων

Βουτιά σχεδόν 2% σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» την προοπτική επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,95%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 1,43%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 2% και ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 2,25%. 

Η σημερινή πτώση των χρηματιστηρίων δίνει συνέχεια στις απώλειες της Παρασκευής, έπειτα και από την επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε μία επιθετική κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές προεξοφλούν πλέον μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης σε μία από τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις της Fed, έπειτα από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν τον πληθωρισμό στο 8,6%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1981. 

Η προοπτική επιθετικής αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με εκείνη του 2ετούς να αγγίζει σήμερα τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007. 

Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Τετάρτη και οι αγορές περιμένουν αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης, χωρίς να αποκλείονται οι 75 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Fed: Σίγουρη θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια: Πιο ψηλά, πιο γρήγορα – Οι νέες προβλέψεις 8 οίκων

Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια: Τι μας διδάσκει η ιστορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News