Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έχασε 600 μονάδες ο Dow – Πτώση άνω του 2% για S&P 500 και Nasdaq

Wall Street: Έχασε 600 μονάδες ο Dow – Πτώση άνω του 2% για S&P 500 και Nasdaq

Σε απότομη πτώση βρέθηκαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώνονται αύριο Παρασκευή και τα οποία θα δώσουν μία εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. 

Ο Dow Jones βούλιαξε 639 μονάδες ή 1,9%, ο S&P 500 κατάγραψε απώλειες 2,4, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,75%. Η αγορά κινείτο σε αρνητικό έδαφος με συγκρατημένες ωστόσο απώλειες κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, να παρουσιάσει έντονες ρευστοποιήσεις την τελευταία ώρα. 

Οι μετοχές από τον χώρο διαχείρισης καζίνο συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη S&P 500, με τη Las Vegas Sands να υποχωρεί 4,5% και τη Caesars Entertainment κατά 2,9%. Οι κινεζικές μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχασαν τα πρόσφατα κέρδη τους, ασκώντας πιέσεις στο Nasdaq με την Pinduoduo να βυθίζεται περισσότερο από 10%. 

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και αρκετές μετοχές από τον τεχνολογικό χώρο, με τη Meta Platforms να υποχωρεί περίπου 4% και την Amazon 2,4%. Την χειρότερη επίδοση μεταξύ των εισηγμένων του Dow παρουσίασε η Boeing με απώλειες άνω του 3%. 

Αυτό που αναμένουν τώρα οι επενδυτές είναι να διαπιστώσουν εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δείξουν ότι έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή του ή εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα χρειαστεί να γίνει πιο επιθετική για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών. 

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας κρατούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, ενώ κάποια στατιστικά στοιχεία έδειξαν η αμερικανική οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες. 

Oι τιμές πετρελαίου μπορεί να υποχώρησαν ελαφρώς στη σημερινή συνεδρίαση, όμως η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη παρέμεινε πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν αύξηση στις 229.000 συγκριτικά με τις 210.000 μίας εβδομάδας νωρίτερα. 

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η μετοχή της Tesla μετά την αναβάθμισή της από τη UBS σε σύσταση αγοράς. Η τράπεζα εκτιμά ότι η μετοχή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 50% από τα σημερινά της επίπεδα. 

Ο S&P 500 απέχει τώρα περίπου 15% από το ιστορικό υψηλό του, όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα παρότι ανέκαμψε από τα χαμηλά του Μαίου. 

Ο Αντριου Σλίμον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley Investment Management, προβλέπει ότι οι μετοχές θα κλείσουν το έτος υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, όμως οι αναταράξεις θα συνεχιστούν καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News