ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με πιέσεις από τις τράπεζες κινδύνεψαν οι 890 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Με πιέσεις από τις τράπεζες κινδύνεψαν οι 890 μονάδες 

Δεχόμενο έντονες πιέσεις από τις τραπεζικές μετοχές, η τέταρτη απόπειρα το τελευταίο διάστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κατοχυρώσει τις 900 μονάδες στρέφθηκε όπως και τις προηγούμενες τρεις φορές με αποτυχία.

Η διαφορά είναι ότι την τελευταία φορά χθες κατάφερε να κλείσει στις 900 μονάδες (900,28 μονάδες), ενώ τις άλλες φορές περνούσε ενδοσυνεδριακά από το επίπεδο αυτό ή υψηλότερα, ωστόσο το πέρασμα ήταν στιγμιαίο καθότι στο τέλος ολοκλήρωνε τις συνεδριάσεις χαμηλότερα. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη της συνεδρίασης μπήκε στα κόκκινα, παρουσιάζοντας ήπιες απώλειες και με τον τζίρο εκ νέου να κινείται σε πολύ υποτονικά επίπεδα. 

Εντέλει, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,94% και διολίσθησε στις 891,81 μονάδες, θέτοντας σε κίνδυνο τις 890 μονάδες, από τη στιγμή που το χαμηλό ημέρα σημειώθηκε στις 887,70 μονάδες (το υψηλό ημέρα καταγράφηκε στις 897,60 μονάδες).

Ο τζίρος μεγαλύτερος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 55 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 17,6 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 1,12%, ενώ ο Mid Cap 0,41%. Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν εκ των χειρότερων επιδόσεων σήμερα από αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Eurobank -2,93%, Alpha Bank -2,81%, Εθνική -1,96%, Πειραιώς -1,85%) και κάπως έτσι ο τραπεζικός δείκτης έχασε 2,52%. 

Lamda (-2,51%), ΔΕΗ (-2,41%), Ελβαλχαλκόρ (-2,25%) επίσης βρέθηκαν εν μέσω έντονων πιέσεων. 
Στον αντίποδα, από το γενικευμένο πτωτικό κλίμα διέφυγε η μετοχή της Aegean, καθώς η σημαντική ανάκαμψη στην επιβατική κίνηση Μάιο του τρέχοντος έτους, μεταφέροντας περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες, έδωσε ώθηση στη μετοχή της (3,29%). 

Με άνοδο 1,27% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Jumbo, ενώ στο +0,12% έκλεισε η μετοχή της Σαράντης παραδίδοντας τα ισχυρά κέρδη που κατέγραφε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. 

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε για τη μετριότητά της από πλευράς τζίρου. Ωστόσο στη διάρκειά της ήρθαν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς τα οποία άφησαν άπαντες ευχάριστα έκπληκτους. 

Ειδικότερα, ανάπτυξη 7% εμφάνισαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2022. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ελληνικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 8,1% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η οικονομία ήταν ανθεκτική στις πληθωριστικές πιέσεις και την γεωπολιτική κρίση στην οικονομία. Εντούτοις δεν λειτούργησαν καταλυτικά ούτως ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, το οποίο ήταν και αυτό που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές. 

Η απουσία των επενδυτών -όπως καταδεικνύει ο χαμηλός τζίρος- δεν μπορεί να αποτελέσει τον λόγο για τη σημερινή υποχώρηση, καθώς τόσο την Παρασκευή όσο και χθες διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά. 

moneyreview.gr

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 7% – Στο +10,5% η κατανάλωση και +12,7% οι επενδύσεις

Aegean: Mετέφερε πάνω από 1 εκατ. επιβάτες τον πρώτο μήνα της νέας καλοκαιρινής περιόδου

Mytilineos: Συμφωνία πώλησης ρεύματος από ΑΠΕ με την ENEL Χιλής για 10 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News