ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τα «χαρμόσυνα» νέα του ΑΕΠ δεν αναστρέφουν το αρνητικό κλίμα 

Χρηματιστήριο: Τα «χαρμόσυνα» νέα του ΑΕΠ δεν αναστρέφουν το αρνητικό κλίμα 

Πτώση εξακολουθεί να καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αναπάντεχη έκπληξη αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην έναρξη της τρέχουσας χρονιάς να μην είναι ικανή να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει κάνει την εμφάνισή του από το πρωί. 

Περί τις 14:00, ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,47% και έχει διολισθήσει στις 896,02 μονάδες κι απομακρύνθηκε από τις 900 μονάδες, επίπεδο στο οποίο έκλεισε χθες για πρώτη φορά μετά τις 4 Μαΐου. 

Ο τζίρος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση προβληματίζει με το πόσο περιορισμένος είναι, διαμορφούμενος στα 17, 5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 5 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,75% και αυτός της Μεσαίας κατά 0,55%. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης δέχεται πιέσεις καταγράφοντας απώλειες περί του 1,90% όντας ο κλαδικός δείκτης με τη χειρότερη σημερινή εικόνα. 

Άλλωστε Eurobank (-2,60%), Alpha Bank (-1,60%) και Εθνική (-1,49%) βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα του FTSE Large Cap, με τη μετοχή της ΔΕΗ να «παρεμβάλλεται» με πτώση 1,92%. ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Mytilineos (παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε σύμβαση πώλησης ενέργειας (PPA) από ανανεώσιμες πηγές με την Enel Generacion Chile μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας [RSD]) βρίσκονται πέριξ του -1,35%. 

Από την άλλη, η μετοχή της Σαράντης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,80%, ξεκάθαρα ξεχωρίζοντας, καθώς η άνοδος των ΟΤΕ, Τιτάν, Lamda και Jumbo κυμαίνεται μεταξύ 0,86% και 0,17%. 

Άλμα της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του 2022

Ανάπτυξη 7% εμφάνισαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2022. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ελληνικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 8,1% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η οικονομία ήταν ανθεκτική στις  πληθωριστικές πιέσεις και την γεωπολιτική κρίση στην οικονομία. Παράλληλα, δίνουν και μια εικόνα στην κυβέρνηση για το πώς πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει κατά της ακρίβειας. Το δεύτερο «ραντεβού» για αυτή την εβδομάδα είναι για την Πέμπτη, όταν αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί λίγο κάτω από το 12%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 7% – Στο +10,5% η κατανάλωση και +12,7% οι επενδύσεις

Mytilineos: Συμφωνία πώλησης ρεύματος από ΑΠΕ με την ENEL Χιλής για 10 χρόνια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News