Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 11:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Ατενίζει» τη νέα εβδομάδα από τις 900 μονάδες 

Χρηματιστήριο: «Ατενίζει» τη νέα εβδομάδα από τις 900 μονάδες 

Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες της προηγούμενης εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισήλθε στη νέα εβδομάδα καταφέρνοντας να «πατήσει» στις 900 μονάδες.

Ενώ τρεις φορές την περασμένη εβδομάδα υπερέβη το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, σε καμία από αυτές τις φορές δεν κατάφερε να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό και μάλιστα στη τελευταία απόπειρα εξ αυτών κατέγραψε απώλειες οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο τις 890 μονάδες. 

Η άνοδος 0,74% της Παρασκευής και η σημερινή της τάξεως του 0,73% έχουν φέρει τον Γενικό Δείκτη στις 903,55 μονάδες, ένα επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά βρέθηκε στις 8 Απριλίου όταν είχε ανοίξει έναν ανοδικό κύκλο που του απέφεραν κέρδη 4,89% στο τέλος εκείνου του μήνα. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 3,5 εκατ. τεμάχια. 

ΑΔΜΗΕ (-0,88%), ΟΠΑΠ (-0,76%) και Ελλάκτωρ (-0,12%), ΕΥΔΑΠ (-0,63%) οι μετοχές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης οι οποίες δεν συγχρονίζονται με τον γενικευμένο ανοδικό κλίμα, ένα κλίμα που έχει φέρει τον FTSE Large Cap. Στο +0,91% βρίσκεται ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης από τη μεριά του παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 0,90%, ενώ όπως και την περασμένη Παρασκευή ο κλαδικός δείκτης που ξεχωρίζει είναι των τροφίμων και ποτών με άνοδο 2,48%. 

Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Coca Cola (+2,60%), ΕΛΠΕ (2,84%) και Quest (2,04%).

Το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 20 Μαΐου έχει καταγράψει άνοδο στις εννέα από τις δώδεκα συνεδριάσεις, ένα διάστημα που συνιστά έναν ανοδικό μικρόκυκλο.

Οι μεταβολές στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι ευρείας κλίμακας και περισσότερο με αργά και σταθερά βήματα μοιάζουν παρά με ανοδικές αντιδράσεις οι οποίες θα συρρικνώσουν τις απώλειες που έχει αφήσει παρακαταθήκη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το θετικό κλίμα έχει συντηρηθεί από τα εταιρικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο τα οποία κρίνονται ικανοποιητικά, όπως και από τη διανομή μερίσματος που ανακοινώνουν.

Η θετική αυτή αύρα που έχει περιβάλει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ενδεχομένως διαλυθεί την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς αύριο αναμένονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας το α΄ τρίμηνο του 2022 και κυρίως την Πέμπτη η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάιο. 

Την ίδια ημέρα επίσης είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Η ανακοίνωση αυτή θα σηματοδοτήσει κι επίσημα το τέλος του φθηνού χρήματος, ένα ενδεχόμενο το οποίο υπενθυμίζεται συντάραξε τις αγορές στη διάρκεια του Μαΐου. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News