Business & Finance Κυριακή 5/06/2022, 10:00
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Οι μη κερδοφόρες εισηγμένες στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1970

Αγορές: Οι μη κερδοφόρες εισηγμένες στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1970

Το εύκολο χρήμα σταμάτησε ξαφνικά να ρέει και η καλύ τύχη είναι πλέον αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι επενδυτές. 

Και παρότι οι δοκιμασίες για τις μη κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι σε όλους γνωστές, παρακολουθώντας το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να βουλιάζει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κανένας δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσει αυτή η πτώση. Νέα έρευνα έδειξε ότι στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, το ποσοστό των εισηγμένων αμερικανικών επιχειρήσεων με μηδενικά κέρδη έχει υπερτριπλασιαστεί εκπροσωπώντας περίπου το ήμισυ της αγοράς. 

Μέχρι τώρα, το πρώτο λόγο στην αγορά είχαν οι επιχειρήσεις της «νέας οικονομίας», Uber και Airbnb – που δεν στηρίζονταν σε βιομηχανικές μονάδες ή πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά απλά σε δημιουργικές ιδέες, που θα τις μετέτρεπαν στο επόμενο Facebook και στην επόμενη Google. 

Εντυπωσιακή ροή ρευστού

University of Minnesota, Compustat

 

Οι αμερικανικές εισηγμένες επιχειρήσεις χωρίς κέρδη έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη του 2020, εκπροσωπώντας το 62% του τεχνολογικού κλάδου συγκριτικά με το 18% το 1970, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Minnesota. Aκόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 77% των αρχικών δημόσιων εγγραφών δεν παρουσίασε κέρδη όταν εισήλθε στην αγορά το 2019, αριθμός αυξημένος 24% από το 1980.

Ομως, όλο αυτό το σκηνικό δεν περιορίζεται στον τεχνολογικό τομέα. Οι μη κερδοφόρες επιχειρήσεις βρίσκονται παντού, από εταιρείες αγροτικών προϊόντων έως ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Περίπου το 63% των αμερικανικών εισηγμένων επιχειρήσεων στον χώρο της μεταποίησης δεν παρουσίασε κέρδη το 2020 συγκριτικά με το 19% το 1970. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ονόματα, όπως Casper Sleep και Peloton. 

Στις ΗΠΑ, οι 100 μεγαλύτερες μη κερδοφόρες επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη άνω του 130% την τριετία έως τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε έφθασαν στην κορύφωσή τους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Από αυτό το υψηλό επίπεδο, τώρα οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχωρήσει 65%, ενώ την ίδια περίοδο οι εισηγμένες στον Russell 1000 ενισχύθηκαν 1,8%.

Cliff Edge

US IPO Volume Has Tumbled This Year

Bloomberg

 

Επίσης, η αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών βυθίστηκε 75% στο πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης, μέχρι στιγμής στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η άντληση κεφαλαίου είναι πολύ μικρότερη από κάθε άλλη φορά τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. 

Unprofitable tech stocks and IPOs wipe out all their pandemic gains
  

Ωστόσο, δεν είναι τα πάντα αρνητικά. Τα επιχειρηματικά μοντέλα στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά από την φούσκα του dotcom και θα υπάρξουν σίγουρα εταιρείες που θα επιβιώσουν, αναφέρει αναλυτής της Saxo Bank. «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, θα υπάρξουν επιχειρήσεις, που σήμερα υποχωρούν 90%, που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποκτήσουν πολύ ενδιαφέροντα επιχειρησιακά μοντέλα», ανέφερε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κορυφαίοι CEO στο Νταβός: Το τεχνολογικό sell off δεν θα οδηγήσει σε γενικό κραχ

Goldman Sachs: Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός φτάνει σε υψηλά μπορεί να είναι θετικά για τις μετοχές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News