Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές φέρνουν τα σενάρια για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις

Αγορές: Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές φέρνουν τα σενάρια για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις

Σε αναμονή για περισσότερες και πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους βρίσκονται οι επενδυτές, καθώς έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι και η προοπτική της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Οκτώβριο, εξέλιξη που προκάλεσε νέο γύρο ανοδικών πιέσεων στις ομολογιακές αποδόσεις. 

Με τέσσερις ακόμη συνεδριάσεις από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προγραμματίζει να αρχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις από τον επόμενο μήνα, με τα τελευταία στοιχήματα των traders να κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση των 50 μονάδων βάσης είτε τον Ιούλιο, είτε το Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο, αντί για το Δεκέμβριο που αναμενόταν έως χθες. 

Ιδιαίτερα επιθετική στις προβλέψεις της είναι και η Bank of America η οποία έβαλε στο τραπέζι την προοπτική αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, δύο φορές και στη συνεδρίαση του Ιουλίου και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός στο επίπεδο του 8,1% το Μάιο στην Ευρωζώνης φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Εν συνεχεία, προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αυξήσεις, μικρότερες όμως των 25 μονάδων βάσης, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. 

Λίγο νωρίτερα, οικονομολόγοι του Bloomberg είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι παρά τις πιέσεις που ασκούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης, θα επικρατήσουν τελικά οι μικρότερες αυξήσεις, που θα είναι πιθανότατα συνεχιζόμενες. 

Η πορεία των επιτοκίων

Οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση τον Ιούλιο, με τα επιτόκια να φθάσουν στο ουδέτερο επίπεδο έως τα τέλη του 2023

Πηγή: Έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Μαίου έως την 1η Ιουνίου

Υπό την προσμονής επικείμενων επιτοκίων, παρά τη σύγχυση που επικρατεί ως προς το μέγεθος και την ταχύτητα, οι αποδόσεις ξέφυγαν ξανά στα ύψη. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξέφυγε επτά μονάδες βάσης στο 3,36%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει στο 3,71% με το spread στις 243 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 2,5%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ έγιναν στα πολύ μακρινά λήξης του ’52.

Προς στιγμή μάλιστα, τα στοιχεία της Refinitiv έδειξαν ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε 26 μονάδες βάσης στην αρχή της συνεδρίασης, φθάνοντας έως το 3,56%. Αντίστοιχη κίνηση έδειξαν και οι τιμές της Tradeweb, με traderς ωστόσο να αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος πίσω από αυτή την ξαφνική άνοδο. 

Αναλυτές θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένο το άλμα των αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια, δεδομένου ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ήταν από τις πλέον ωφελημένες των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάρτιο του 2020, με αύξηση της τάξης των 47 μονάδων βάσης.     

Από τον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε αρχικά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, στο 1,289%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι τα στοιχεία για την απασχόληση Μαίου στις ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Πάνω από το φράγμα του 1% εκτινάχθηκε και η απόδοση του πενταετούς για πρώτη φορά από το 2013. 

Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση της γερμανικής 10ετίας γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο, της τάξης των 30 μονάδων βάσης. 

 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Στον ρυθμό των στοιχημάτων για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες απώλεσαν τα αρχικά κέρδη τους. Σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την απασχόληση, που ενισχύουν τα σενάρια για ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 0,9%. 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις άσκησε ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφορικής, ενώ πτώση 1,6% σημείωσε και η αυτοκινητοβιομηχανία, με τη γαλλική Faurecia να διολισθαίνει 7%. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,17% και ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε κατά 0,23%.

Μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στην Ιταλία όπου ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,06%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,22%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Μέσα από μια επεισοδιακή εβδομάδα βγήκε κερδισμένο κατά 0,61%

Traders: Έρχεται ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μβ από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο;

Capital Economics: Πόσο θα κοστίσει στα νοικοκυριά η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News