Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μέσα από μια επεισοδιακή εβδομάδα βγήκε κερδισμένο κατά 0,61%

Χρηματιστήριο: Μέσα από μια επεισοδιακή εβδομάδα βγήκε κερδισμένο κατά 0,61%

Παρά το γεγονός ότι στην εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε οι συνθήκες ήταν αντίξοες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να την ολοκληρώσει καταγράφοντας κέρδη 0,61%, χάρη στην ανοδική αντίδραση που έβγαλε σήμερα μετά τις χθεσινές απώλειες της τάξεως του 1,08%. 

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,74% κλείνοντας στις 896,89 μονάδες. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 898,43 μονάδες και το χαμηλό στις 892,51 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε μόλις 49 εκατ. ευρώ, ένα επίπεδο που συνιστά το χαμηλότερο από τις 7 Απριλίου. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 17 εκατ. τεμάχια. Ακούγεται λίαν ειρωνικό, την εβδομάδα που ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 521 εκατ. ευρώ την περασμένη Τρίτη, να σημειώνεται επίσης ένας από τους χαμηλότερους για το τρέχον έτος. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1%, με αυτόν της Μεσαίας να κλείνει στο +0,75%. Ο τραπεζικός δείκτης προσέθεσε 1,93%, ενώ από τους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισαν του πετρελαίου και αερίου (+2,97%) και του εμπορίου (2,44%).

Από τις μετοχές των FTSE Large Cap τα ηνία πήραν αυτές των ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ με κέρδη 4,08% και 3,84% αντίστοιχα. 

Στο +2,42% η μετοχή της Motor Oil, στο +2,36% της Eurobank, ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank με κέρδη 2,03% και 2,02% αντίστοιχα. 

Στην αντίπερα όχθη, μόνο η μετοχή της Quest ήταν αυτή με τη χειρότερη σημερινή εικόνα, διαγράφοντας 2%, καθώς Σαράντης, ΔΕΗ, Ελβαλχαλκόρ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο Τιτάν, Lamda και Jumbo υποχώρησαν μεταξύ 0,79% και 0,13%. 

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου στη διάρκεια της εβδομάδας 

Η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα. Την είσοδο των μετοχών της Mytilineos και της Εθνικής στον δείκτη MSCI Greece Standard και τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Μάιο. 

Μετά από μια άνευρη έναρξη εβδομάδας με άνοδο 0,04%, την Τρίτη τελευταία ημέρα του Μαΐου (την επομένη οι Εθνική και Mytilineos θα έμπαιναν στα σαλόνια του MSCI), έφερε έναν τζίρο που εκτοξεύθηκε στα 521 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ανακατανομή των χαρτοφυλακίων τους. 

Ωστόσο την ίδια ημέρα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, εκτινάχθηκε σε υψηλό 29 ετών στο 10,7%, όταν στην Ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 8,1%, ποσοστό βέβαια που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ (ο Μάιος είναι ο έβδομος διαδοχικής μήνας όπου οι τιμές καταναλωτή σημειώνουν ιστορικό υψηλό ρεκόρ). Η Τρίτη ολοκληρώνεται με ανεπαίσθητες απώλειες της τάξεως του 0,12% και στις 890,70 μονάδες. 

Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης αναρριχάται ενδοσυνεδριακά έως τις 903,80 μονάδες, εντέλει όμως κλείνει στις 899,97 μονάδες, τρία εκατοστά μόλις της μονάδας χαμηλότερα των 900 μονάδων. 

Την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών «στήνεται στην αφετηρία» για διασπάσει τις 900 μονάδες, κάτι το οποίο το καταφέρνει, ωστόσο όπως και την Τετάρτη έδειξε ότι δεν νιώθει άνετα στο επίπεδο αυτό κι έτσι αντί να διατηρηθεί εκεί κατέγραψε απώλειες 1,08%, περνώντας σε αρνητικό έδαφος για την εβδομάδα.

Και ήρθε η σημερινή άνοδος του 0,74% για να φέρει τα εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 0,61% και να τοποθετηθούν πλάι σε αυτά της προηγούμενης εβδομάδας τα οποία ανήλθαν στο 3,65%
Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει κέρδη στις δέκα από τις δεκατέσσερις τελευταίες εβδομάδες και συγκεκριμένα από τη δεύτερη του Μαρτίου. 

Εν συγκρίσει με την εικόνα των διεθνών αγορών δεν τα πηγαίνει άσχημα, εν μέσω των διεθνών προκλήσεων (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων) οι οποίες συνταράσσουν τις αγορές. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Βλέπει ανάπτυξη 3% και πληθωρισμό 7% φέτος

Μπλε Κέδρος: Αντίστροφη μέτρηση για τη Δημόσια Προσφορά – Μεταξύ 2,18 – 2,45 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Euroxx: Άθικτο το επενδυτικό story των τραπεζών – Βλέπει άνοδο έως 86%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News