Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 17:13
ΑΓΟΡΕΣ

Γυρίζει σελίδα ο ΟΠΕΚ+: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 50%

Γυρίζει σελίδα ο ΟΠΕΚ+: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 50%

Σε αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 50% προχωρά ο ΟΠΕΚ+, υποκύπτοντας έπειτα από τρεις και πλέον μήνες πολέμου στις εκκλήσεις των μεγαλύτερων καταναλωτών στον κόσμο, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ.

Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών αποφάσισε να διοχετεύσει στην αγορά επιπλέον 648.000 βαρέλια την μέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από 432.000 βαρέλια αυτή τη στιγμή.

Η αύξηση αυτή θα διανεμηθεί αναλογικά μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ κατά τον συνήθη τρόπο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι χώρες που δεν έχουν μπορέσει να αυξήσουν την παραγωγή τους, μεταξύ αυτών η Ανγκόλα, η Νιγηρία και πιο πρόσφατα η Ρωσία, θα αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι μικρότερη από την ποσότητα που αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ξεκάθαρη στροφή στην στρατηγική του ΟΠΕΚ+, που μέχρι πρότινος αγνοούσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις για διοχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων προς αποσυμπίεση της αγοράς και μείωση των τιμών. Από την έναρξη του πολέμου, η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών επέμενε στο σχέδιο για σταδιακή αύξηση, το οποίο είχε συμφωνηθεί πέρυσι μετά την χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, στις περισσότερες συνεδριάσεις τα μέλη του είχαν αποφύγει να συζητήσουν την κρίση της πετρελαϊκής αγοράς, που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι περισσότερο θέμα πολιτικό παρά ζήτημα των αγορών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

«Ξεκλειδώνει» ο ΟΠΕΚ: Προς μεγάλη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Αποκλιμάκωση στην πετρελαϊκή αγορά: Σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News