Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 12:06
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκλιμάκωση στην πετρελαϊκή αγορά: Σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Αποκλιμάκωση στην πετρελαϊκή αγορά: Σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Περίπου στα 113,3 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί το Brent, αφότου διέρρευσε στον Τύπο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία μέσα στον Ιούνιο. Επίσης, περαιτέρω αποκλιμάκωση στην αγορά έφερε και η ετοιμότητα της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή, στην περίπτωση που οι ροές πετρελαίου από τη Ρωσία συρρικνωθούν σημαντικά λόγω των κυρώσεων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Παράλληλα, υποχωρεί και η τιμή του αμερικανικού αργού κατά περίπου 2,4% στα 112,5 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση των τιμών καταγράφεται έπειτα από έναν μήνα έντονων πιέσεων στην αγορά και καταδεικνύει βελτίωση στις ταραχώδεις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας – του μεγαλύτερου πετρελαιοπαραγωγού παγκοσμίως – και των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος πράγματι ταξιδέψει στην χώρα, αναμένεται βέβαια να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα εστεμμένο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει δημοσίως. Η συνάντηση των δύο ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και την μείωση των τιμών του αμερικανικού αργού, οι οποίες έχουν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Tι σημαίνει για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News