Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 11:19
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με μοναδικό στόχο τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με μοναδικό στόχο τις 900 μονάδες

Με ξεκάθαρο στόχο να υπερβεί τις 900 μονάδες θα κινηθεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας παράλληλα να διατηρηθεί στην ανοδική τροχιά που έχει χαράξει από τις 20 Μαΐου.

Ωστόσο στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει μια ατολμία να ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων και οι κινήσεις είναι περιορισμένης εμβέλειας.

Περί τις 11:15 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,34% και έχει υποχωρήσει στις 896,87 μονάδες

Οι επενδυτές κίνουνται με προσεκτικές κι επιλεκτικές κινήσεις, ερχόμενοι από μια συνεδρίαση χθες στην οποία καταγράφηκαν κέρδη της τάξεως του 1,04%, σπάζοντας το μοτίβο των τριών διαδοχικών συνεδριάσεων στις οποίες οι μεταβολές ήταν ήπιες.

Ο τζίρος έχει φθάσει στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 5 εκατ. τεμάχια.   

Οι μετοχές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, φέρνοντάς τον κατά 0,20% χαμηλότερα του μηδενός. Αντιθέτως ο Mid Cap καταγράφει άνοδο σχεδόν 0,30%. Ήπια άνοδο της τάξεως του 0,20% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ πιέσεις δέχονται οι κλαδικοί δείκτες των προσωπικών ειδών και των τροφίμων και ποτών.

Στα δύο άκρα του FTSE Large Cap έχουν ακροβολιστεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+2,05%) και της Jumbo (-2,19%), όντας οι δύο μετοχές με τις πιο αισθητές μεταβολές σε αυτό το στάδιο της συνεδρίασης.

Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το μομέντουμ είναι θετικό στην παρούσα φάση. Ο Γενικός δείκτης κινείται υψηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ στις 886,97 μονάδες και το ζητούμενο είναι πότε θα καταφέρει να διασπάσει τις 900 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 924 μονάδες εισήλθε στον Μάιο και στις 900 μονάδες προσγειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του περασμένου μήνα.

Όπως έδειξε χθες η έκθεση του ΙΟΒΕ, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο, από τις 105,1 μονάδες του Απριλίου στις 108 μονάδες. Παράλληλα βελτίωση καταγράφηκε στις προσδοκίες στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο, ενώ αντιθέτως επιδεινώθηκαν στον κλάδο των κατασκευών.

Έχει κάποια σημασία το γεγονός της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, σε έναν μήνα στον οποίο η ανασφάλεια και οι ανησυχίες έκαναν έντονη την παρουσία τους στις αγορές ανά τον κόσμο.

Δεδομένου ότι οι προκλήσεις από το διεθνές περιβάλλον παραμένουν (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, πανδημία), το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα σκαρφάλωσε σε υψηλό 29 ετών, στο 10,7%.

Παραδοσιακά οι τιμές καταναλωτή στην έρευνα της Eurostat, διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με αυτή της ΕΛΣΤΑΤ και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκτιμήσεις ότι μπορεί να έχει αγγίξει το 12% τον Μάιο.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Πληθωρισμός 10,7% τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News