Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Έβαλε στοίχημα» με τις 900 μονάδες και το έχασε οριακά – Άνοδος 1,04% 

Χρηματιστήριο: «Έβαλε στοίχημα» με τις 900 μονάδες και το έχασε οριακά – Άνοδος 1,04% 

Στοίχημα με τις 900 μονάδες έβαλε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας να υποδεχθεί τον ερχομό του Ιουνίου αλλά και του καλοκαιριού με υποσχέσεις για το επόμενο διάστημα, όμως στο τέλος οριακά δεν κατάφερε να το κερδίσει. 

Ο Ιούνιος είναι πάντα ένας σημαδιακός μήνας, καθότι δεν είναι μόνο ότι ολοκληρώνει το β΄ τρίμηνο της εκάστοτε χρονιάς, είναι ότι παράλληλα ολοκληρώνεται και το πρώτο εξάμηνο για τις μετοχές και τα χρηματιστήρια, ένα διάστημα που συνιστά και το πρώτο εμπεριστατωμένο δείγμα γραφής αναφορικά με την πορεία τους. Προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο ήμισυ κάθε έτους δεν είναι ασφαλές να γίνονται, ωστόσο ο πρώτος απολογισμός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και σημαντικός για τη μετέπειτα πορεία των μετοχών και των χρηματιστηριακών αγορών. 

Η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Η νωχελική έναρξη της σημερινής συνεδρίασης μετά τις χθεσινές οριακές απώλειες της τάξεως του 0,12%, προμήνυε ότι πιθανόν η σημερινή ημέρα θα ακολουθούσε το μοτίβο των τελευταίων συνεδριάσεων στις οποίες οι μεταβολές ήταν ήπιες. 

Η συνέχεια όμως εξελίχθηκε διαφορετικά, το ελληνικό χρηματιστήριο ανέβασε ταχύτητα και επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να πολιορκήσει τις 900 μονάδες, εκεί που βρέθηκε και στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Μαΐου (εκείνη η ημέρα είχε στεφθεί από αποτυχία καθώς από τις 922,43 μονάδες στο τέλος του Απριλίου, βρέθηκε στις 900,45 μονάδες έπειτα από πτώση 2,38%).  

Σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο τις 900 μονάδες τις άγγιξε και τις ξεπέρασε αρκετές φορές και μάλιστα στην τελική ευθεία της σημερινής συνεδρίασης σημειώθηκε το υψηλό ημέρας στις 903,80 μονάδες (στις 892,55 μονάδες το χαμηλό). 

Εντέλει, ο Γενικός Δείκτης δεν άντεξε υψηλότερα του ψυχολογικού φράγματος των 900 μονάδων, για να κλείσει στις 899,97 μονάδες έχοντας προσθέσει 1,04% και μεταθέτοντας για άλλη ημέρα την κατοχύρωση των 900 μονάδων. 

Ο τζίρος ανήλθε στα 92 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 31,7 εκατ. τεμάχια. 

Οι μετοχές των πετρελαϊκών Motor Oil και ΕΛΠΕ έλαμψαν, ενισχυόμενες κατά 4,76% και 4,08% αντίστοιχα, δίνοντας ώθηση στον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κερδισμένος κατά 1,26%. Ο Mid Cap αντιθέτως υποχώρησε οριακά κατά 0,09%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,78%, ωστόσο ο κλαδικός δείκτης που παρουσίασε με διαφορά του δευτέρου την καλύτερη σημερινή εικόνα ήταν του πετρελαίου και φυσικού αερίου, πραγματοποιώντας άλμα περί του +4,50%. 

Πέραν των δύο προαναφερθεισών μετοχών ξεχώρισε και αυτή του ΟΤΕ με άνοδο 3,38% και ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφούμενη στα 14,3 εκατ. ευρώ, όχι όμως σε όγκο συναλλαγών από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος (10,1 εκατ. τεμάχια) καταγράφηκε στη μετοχή της Alpha Bank. 

Lamda (-2,59%), ΑΔΜΗΕ (-1,75%) και Σαράντης (-1,51%) οι μετοχές του FTSE Large Cap στις οποίες ασκήθηκαν έντονες πιέσεις.

Από σήμερα οι μετοχές της Εθνικής και της Mytilineos διαπραγματεύονται στον Δείκτη MSCI Standard Greece και πλέον οι μετοχές που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν φθάνουν τον αριθμο των οκτώ, μαζί με αυτές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ.

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά στην αναδιοργάνωση των δεικτών, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ανακατανομή των χαρτοφυλακίων (rebalancing), με αποτέλεσμα ο τζίρος να εκτοξευθεί στα 521 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 6,5 έτη.

Ο τεράστιος αυτός τζίρος δεν έφερε κέρδη στο χρηματιστήριο που υποχώρησε κατά 0,12%. Σαφώς και η χθεσινή παύση δεν συνιστά πλήγμα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία από τις 20 Μαΐου, καταγράφει δύο πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες 0,03% και 0,12%. 

Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκαλούν απελπισία (τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τον Μάιο στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 10,7%), τα εταιρικά αποτελέσματα αντισταθμίζουν κάπως τις ανησυχίες (χθες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους για το α΄ τρίμηνο του 2022 οι ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ).

Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι παρούσες (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός) και το περιβάλλον στις αγορές παραμένει εύθραυστο.

Όμως στην Ελλάδα με την έναρξη του καλοκαιριού και το ρεκόρ αφίξεων τουριστών που αναμένεται για φέτος, οι ανησυχίες αυτές ενδεχομένως να μετριαστούν το επόμενο διάστημα και να προσφέρουν ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ούτως ώστε να προσπαθήσει να προσεγγίσει τα προπολεμικά επίπεδα (δύσκολο έως ακατόρθωτο να επανέλθει σε αυτά όσο ο πόλεμος συνεχίζει να εκτυλίσσεται στη Ουκρανία).

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Άνοδος με την απασχόληση και τη μεταποίηση στο επίκεντρο

Ευρώπη: Σε χαμηλές πτήσεις τα χρηματιστήρια στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Eurostat: Πληθωρισμός 10,7% τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News