Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 11:20
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με αέρα «καλοκαιριού» εισέρχεται στον Ιούνιο

Χρηματιστήριο: Με αέρα «καλοκαιριού» εισέρχεται στον Ιούνιο

Τον δρόμο της ανόδου έχει επιλέξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, για να «υποδεχθεί» τον Ιούνιο, στην πρώτη συνεδρίαση για τον μήνα ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού. 

Κάνοντας ένα απαραίτητο διάλειμμα χθες, μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες κατέγραφε κέρδη, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να επιχειρήσει να ανακτήσει τις 900 μονάδες και να διαπραγματεύεται υψηλότερα από το επίπεδο που εισήλθε στον Μάιο.

Βέβαια, η εναρκτήρια συνεδρίαση του Μαΐου στέφθηκε από αποτυχία, καθώς από τις 922,43 μονάδες στο τέλος του Απριλίου, βρέθηκε στις 900,45 μονάδες έπειτα από πτώση 2,38%. 

Η επιτυχημένη πορεία του πρώτου μήνα για το β΄ τρίμηνο και τα κέρδη της τάξεως του 4,89%, ακολουθήθηκαν από απώλειες 3,30% τον Μάιο και πλέον ο Ιούνιος ως ο τελευταίος μήνας του τρέχοντος τριμήνου θα κρίνει ως προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. 

Περί τις 11:00, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,67% και έχει ανέλθει στις 894,98 μονάδες, με τον τζίρο να έχει διαμορφωθεί στα 8,3 εκατ. ευρώ. 

Με μόλις πέντε μετοχές του υποχωρούν κι αυτές με ήπια πτώση (ΓΕΚ Τέρνα 0,40%, Eurobank 0,24%, Motor Oil 0,24%, ΑΔΜΗΕ 0,22%, Πειραιώς 0,55%), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο περί του 0,60%, ενώ ο Mid Cap οριακά διατηρείται άνω του μηδενός. 

Ο τραπεζικός δείκτης από τη μεριά του βρίσκεται στο +0,45%, από τη στιγμή που οι Alpha Bank και Εθνική βρίσκονται σε θετικό έδαφος (1,44% και 0,76% αντίστοιχα).

Από σήμερα οι μετοχές της Εθνικής και της Mytilineos διαπραγματεύονται στον Δείκτη MSCI Standard Greece και πλέον οι μετοχές που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν είναι οκτώ, μαζί με τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ.

΄Οπως συμβαίνει παραδοσιακά στην αναδιοργάνωση των δεικτών, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε αναδιακατανομή των χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα ο τζίρος να εκτοξευθεί στα 521 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 6,5 έτη.
Ο τεράστιος αυτός τζίρος δεν έφερε κέρδη στο χρηματιστήριο που υποχώρησε κατά 0,12%. Σαφώς και η χθεσινή παύση δεν συνιστά πλήγμα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία από τις 20 Μαΐου, καταγράφει δύο πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες 0,03% και 0,12%. 

Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκαλούν απελπισία (τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τον Μάιο στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 10,7%), τα εταιρικά αποτελέσματα ισοψηφίζουν κάπως τις ανησυχίες (χθες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους για το α΄ τρίμηνο του 2022 οι ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ).

Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι παρούσες (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός) και το περιβάλλον στις αγορές παραμένει εύθραυστο. Εντούτοις στην Ελλάδα με την έναρξη του καλοκαιριού και το ρεκόρ αφίξεων τουριστών που αναμένεται για φέτος, οι ανησυχίες μπορούν να μετριαστούν το επόμενο διάστημα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Πληθωρισμός 10,7% τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

Ελλάκτωρ: Επιστροφή στα κέρδη το α’ τρίμηνο του 2022

ΟΠΑΠ: Στα 88 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα κέρδη α’ τριμήνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News