Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Συνεχίζει να καταγράφει κέρδη στο κλείσιμο της εβδομάδας 

Wall Street: Συνεχίζει να καταγράφει κέρδη στο κλείσιμο της εβδομάδας 

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την καλύτερή του εβδομάδα από τα μέσα Μαρτίου. 

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περί του 0,45%, ο S&P 500 oριακά έχει υπερβεί το +1%, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,50%. 

Οι τρεις δείκτες θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο και θα βάλουν έτσι τέλος σε ένα αρνητικό σερί οκτώ εβδομάδων για τον Dow Jones (το χειρότερο από το 1931) και επτά για τους S&P 500, Nasdaq (το χειρότερο από το 2001).

Η εβδομάδα που διανύουμε δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς κυοφορούνταν φόβοι ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, τα πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της είναι θετικοί για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. 

Αυτή η προοπτική κάλμαρε τις αγορές, καθώς εκλήφθηκε ως βούληση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μην συσφίγξει υπερβολικά τη νομισματική της πολιτική. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο στο 0,7% από 1,1% τον Μάρτιο, ωστόσο ήταν υψηλότερος ο ρυθμός από το 0,5% των εκτιμήσεων. 

Από την άλλη ο δείκτης των δαπανών της ιδιωτικής κατανάλωσης υποχώρησε μεν κι αυτός στο 4,9% από 5,2% τον Μάρτιο, ωστόσο ήταν η τιμή του ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Η υποχώρηση των δύο δεικτών αυτών θεωρείται ως καλή ένδειξη ότι οι Αμερικανοί περιορίζουν τις δαπάνες τους, εντούτοις όμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. 

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της Gap πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 8%, μετά τη δημοσίευση μεγαλύτερων του αναμενόμενου ζημιών για το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και την καθοδήγησή της για την πορεία της το 2022, καθώς προειδοποίησε για δύσκολες ημέρες εξαιτίας του πληθωρισμού. 

Από την άλλη, η μετοχή της Dell πραγματοποιεί άλμα περί του 17%, καθώς τα οικονομικά της μεγέθη ήταν καλύτερα του αναμενόμενου για το α΄ τρίμηνο του 2022, από τη στιγμή που η τηλεργασία ενίσχυσε τη ζήτηση για τα προϊόντα της. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News