Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 13:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Υποχωρεί το ρούβλι εν αναμονή της καταβολής πληρωμών στα Ευρωομόλογα 

Ρωσία: Υποχωρεί το ρούβλι εν αναμονή της καταβολής πληρωμών στα Ευρωομόλογα 

Σε πτωτική πορεία παραμένει και σήμερα το ρούβλι (μετά τη χθεσινή βύθιση) τόσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, όσο και του ευρώ, σε μια ημέρα κατά την οποία η Ρωσία καλείται να καταβάλει τόκους για δύο Ευρωομόλογα, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σχεδόν στα 100 εκατ. ευρώ. 

Περί τις 13:15 ώρα Ελλάδος, το νόμισμα της Ρωσίας έναντι του αμερικανικού υποχωρούσε κατά 2,33% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 66,77. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη το ρούβλι έναντι του δολαρίου είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2018, στο 55,80.

Έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος το ρούβλι σήμερα υποχωρεί κατά 2,58%, στο 69,71, έχοντας την Τετάρτη πραγματοποιήσει άλμα σε υψηλό επτά ετών στο 57,10.

Χθες, ωστόσο το ρωσικό νόμισμα κατρακύλησε σχεδόν 10%, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να μειώσει για τρίτη διαδοχική φορά το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 11%, την ώρα που ο πληθωρισμός επιβραδύνεται από το υψηλό σχεδόν 20 ετών. 

Με την τεχνική βοήθεια της ρωσικής κυβέρνησης και τα capital controls, το ρούβλι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο από την αρχή του έτους. Η απαίτηση της Μόσχας να πληρώνεται σε ρούβλι για τις προμήθειες φυσικού αερίου και η ταυτόχρονη συρρίκνωση των εισαγωγών, έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος. 

Ωστόσο, χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Μαξίμ Ρεσετνίκοφ, προειδοποίησε ότι το ισχυρό ρούβλι, έχει πυροδοτήσεις ανησυχίες για επιβάρυνση στα έσοδα του προϋπολογισμού από τις εξαγωγές, καθώς καθιστα τα ρωσικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.  

Τα μειωμένα έσοδα από τις εξαγωγές, σημαίνει και μικρότερο όγκο ρευστότητας για το ρούβλι, από την υποχρέωση που έχουν οι εξαγωγικές ρωσικές εταιρείες να μετατρέπουν τα ξένα νομίσματα στο εθνικό τους νόμισμα. 

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Ρεσετνίκοφ, αναμένει το ποσοστό 50% της μετατροπής αυτής να περιορισθεί. 
Σήμερα εξάλλου η Ρωσία πρέπει να καταβάλει πληρωμές σε δύο Ευρωομόλογα, ύψους 71,25 εκατ. δολαρίων η μία και 25,5 εκατ. ευρώ η άλλη. 

Οι πληρωμές αυτές πρέπει να καταβληθούν κι ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επεκτείνουν την ειδική άδεια που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να πληρώνει τους ομολογιούχους, παρά τις κυρώσεις που έχει δεχθεί για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρούβλι: Παύση στο ράλι – Χαλινάρια από την κεντρική τράπεζα

Συνεχίζεται η άνοδος για το ρούβλι: Χαλαρώνει τα capital controls η Ρωσία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News