Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 15:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ρούβλι: Παύση στο ράλι – Χαλινάρια από την κεντρική τράπεζα

Ρούβλι: Παύση στο ράλι – Χαλινάρια από την κεντρική τράπεζα

Στην προσπάθεια αναχαίτισης του – επικίνδυνου για τη Ρωσία πλέον – ράλι που σημειώνει το ρούβλι τις τελευταίες ημέρες, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε στην τρίτη μείωση επιτοκίων δανεισμού μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Στην έκτακτη συνεδρίαση, που ανακοινώθηκε πρώτη φορά μόλις χθες, αποφασίστηκε η μείωση του επιτοκίου αναφοράς από το 14% στο 11%, βάζοντας επιτυχώς μία παύση στην άνοδο του νομίσματος. Μάλιστα, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται περαιτέρω επεμβάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις. «Τα ερχόμενα τρίμηνα δεν θα είναι εύκολα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Ναμπιουλίνα στο πλαίσιο τραπεζικού συνεδρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Την απόφαση της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να στήριξε και η επιβράδυνση του πληθωρισμού, η οποία έλαβε χώρα ταχύτερα από το προσδοκώμενο. Με την μείωση των επιτοκίων, έχουν ανατραπεί σχεδόν όλα τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, που ελήφθησαν στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής με σκοπό να μην καταρρεύσει το ρούβλι.

Τα μέτρα ενίσχυσαν όμως μετέπειτα και την ανεξέλεγκτη άνοδο του νομίσματος, που πλέον απειλεί τον προϋπολογισμό του κράτους. Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, η Ρωσία προχώρησε σε χαλάρωση των capital controls, προκειμένου να σταματήσει την άνοδο, χωρίς όμως να έχει πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αντιθέτως, ήδη από χθες ενόψει περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, το ρούβλι υποχώρησε ραγδαία, έχοντας ολοκληρώσει πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου. Μετά από τη σημερινή απόφαση υποχώρησε περαιτέρω έως και 7,7% έναντι του δολαρίου, καθώς η μείωση των επιτοκίων ήταν αρκετά μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο.

Σε κάθε περίπτωση, το ρούβλι παραμένει το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση για το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η άνοδος για το ρούβλι: Χαλαρώνει τα capital controls η Ρωσία

Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή

Ρωσία: Θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News