Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 17:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διατήρησε το θετικό μομέντουμ για δεύτερη ημέρα με άνοδο 1,15% 

Χρηματιστήριο: Διατήρησε το θετικό μομέντουμ για δεύτερη ημέρα με άνοδο 1,15% 

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε την ανοδική του ορμή το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο μάλιστα υψηλότερα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η απειροελάχιστη υποχώρηση της τάξεως του 0,03% της Δευτέρας, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα είχε καταφέρει να κάνει το τρία στα τρία για την τρέχουσα εβδομάδα. 

Το διεθνές περιβάλλον διατηρείται σε συνθήκες κινδύνου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες να σκιαγραφούν ένα πλαίσιο καθόλα δυσμενές. 

Ωστόσο, χθες βράδυ μια σειρά δηλώσεων που αφορούσαν το μαζικό sell-off στον τεχνολογικό κλάδο ανέδειξαν ένα κεντρικό μήνυμα ότι η σημερινή εποχή δεν μοιάζει με αυτή του dot.com τo 1999, από τη στιγμή που τότε οι τεχνολογικές εταιρείες αποδείχθηκε ότι ήταν υπερτιμημένες, ενώ σήμερα πρόκειται για κολοσσούς. 

Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν καταπραϋντικά στους επενδυτικούς κύκλους κι έτσι οι επενδυτές σήμερα έχουν επιστρέψει στις μετοχές.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Πίσω στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι ανατιμήσεις και τα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών όπως και οι επερχόμενες ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων πρωταγωνίστησαν σήμερα. 

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 1,15% και ανήλθε στις 873,37 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε όχι μακριά από το σημερινό κλείσιμο στις 876,82 μονάδες και το χαμηλό στις 864,55.Ο τζίρος ανήλθε στα 67 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 19 εκατ. τεμάχια. 

Με μόλις δύο μετοχές του να έχουν υποσκελίσει το -1%, αυτές του ΑΔΜΗΕ (-1,14%) και Quest (-1,17%), του ΟΤΕ στο -0,92%, τέσσερις μετοχές με υποτονικές απώλειες και τη μετοχή της Σαράντης αμετάβλητη, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,32% υπερβαίνοντας εκ νέου τις 2.100 μονάδες, κλείνοντας στις 2.106,35 μονάδες. Πιο ήπια κινήθηκε ο Mid Cap με κέρδη 0,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρόσθεσε 1,73%, πίσω από τον δείκτη των τροφίμων και ποτών που κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 3,06%. 

Coca Cola, Lamda οι δύο μετοχές του FTSE Large Cap οι οποίες υπερέβησαν το +3% (3,14%, 3,06% αντίστοιχα), ακολούθησαν οι Πειραιώς (+2,36%), Jumbo (+2,15%), Εθνική (+2,14%), Mytilineos (+2,12%).

Ενέργεια 

Στο νομοσχέδιο του κλιματικού νόμου κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδρομική στήριξη έως και 600 ευρώ των καταναλωτών ενέργειας για τους λογαριασμούς κύριας κατοικίας από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνεται στο 90% των αυξημένων εσόδων, την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2022. 

Τα έσοδα ύψους που θα αντλήσει το Δημόσιο από τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος μέσω του νέου μηχανισμού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιουλίου 2022 Ιουνίου 2023 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα υπερέσοδα των μονάδων παραγωγής που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά, τα οποία θα αντλούνται κατευθείαν από την «πηγή» και θα μεταφέρονται στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ) και από εκεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών.

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει με συντελεστή 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας επέλεξε να αναφερθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΚριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρακάθισε σε γεύμα μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ελληνική πολιτική για την φορολόγηση των υπερ-εσόδων των εταιρειών ενέργειας βοηθάει στην υποστήριξη των πολιτών, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Εξήρε την Ελλάδα για τη φορολόγηση στα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας

Έσοδα 1,5 – 2 δισ. ευρώ σε 12 μήνες από το πλαφόν στο ρεύμα 

Ρεύμα: Τι λέει ο «λογαριασμός» της Κομισιόν για τα υπερκέρδη των παραγωγών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News