Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 23:05
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βουτιά 2,4% για το Nasdaq – Γύρισε σε θετικό έδαφος ο Dow

Wall Street: Βουτιά 2,4% για το Nasdaq – Γύρισε σε θετικό έδαφος ο Dow

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε τη συνεδρίαση ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, εν μέσω ανησυχιών ότι η προειδοποίηση της Snap μπορεί να είναι θέμα χρόνου και για άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου. Ωστόσο, ο Dow Jones κατάφερε να καλύψει τις απώλειές του και να γυρίσει σε θετικό έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης. 

Ο Nasdaq βούλιαξε 2,4%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,8%. Αντίθετα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 48,4 μονάδες ή 0,2%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες 1,6%. 

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών ήταν αυτές που καθοδήγησαν τις απώλειες, καθώς επικρατούν έντονες ανησυχίες ότι οι ψηφιακές διαφημίσεις μειώνονται ολοένα και περισσότερο μετά την προειδοποίηση της εταιρείας social media Snap. Η μετοχή της βούλιαξε περισσότερο από 41% από τη στιγμή που η εταιρεία διαμήνυσε ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο της για τα κέρδη και τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν σε ολόκληρο τον χώρο των social media. Η μετοχή της Meta Platforms υποχώρησε 9,2%, ενώ της Alphabet, μητρικού ομίλου της Google, κατέγραψε απώλειες άνω του 6% σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. 

Στο «μάζεμα» των απωλειών συνέβαλε και η αποκλιμάκωση των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια εν μέσω ανησυχιών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Από το αρχικό υψηλό του 3,21%, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε στο 2,73%. 

«Ο βασικός ένοχος είναι η προειδοποίηση της Snap. Βεβαίως, είναι λίγο περίεργο πως μία σχετικά μικρή εταιρεία social media μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια αναστάτωση στην αγορά», αναφέρει ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge. 

Σε χαμηλό 52 μηνών βυθίστηκε και η μετοχή της Amazon, κλείνοντας τη συνεδρίαση με πτώση 3,2%, ενώ η Apple υποχώρησε 1,9%. 

Η σημερινή πτώση έρχεται μετά το χθεσινό ράλι, στη διάρκεια του οποίου ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 2%, ο S&P 500 1,9% και ο Nasdaq 1,6%. 

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής αντισταθμιστικού ταμείου, Μπιλ Άκμαν, έγραψε σε tweet ότι με τον πληθωρισμό να βρίσκεται εκτός ελέγχου, οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Fed είναι ο μοναδικός τρόπος για να τιθασευτεί και σίγουρα οι επενδυτές θα προτιμήσουν αυτά τα μέτρα για να αποφύγουν την οικονομική κατάρρευση. 

Ο S&P 500 απέχει 18,2% από το ιστορικό υψηλό του, αφού διεύρυνε την απόσταση σε περισσότερο από 20% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones γνώρισε το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 1923. 

Εκτός από την τεχνολογία, το sell off πυροδοτήθηκε και από τις απώλειες του κλάδου λιανεμπορίου, μετά τα εξασθενημένα κέρδη και τις δυσοίωνες προοπτικές από Target και Walmart την προηγούμενη εβδομάδα. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση άνω του 1% με «βαρίδι» την τεχνολογία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News