Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έμεινε ανεπηρέαστο από τις διεθνείς πιέσεις – Άνοδος 0,68% 

Χρηματιστήριο: Έμεινε ανεπηρέαστο από τις διεθνείς πιέσεις – Άνοδος 0,68% 

Με το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια να έχει βαρύνει γι άλλη μια ημέρα, καθώς επανήλθαν οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε χαρακτήρα και επέλεξε να ακολουθήσει αντίθετη πορεία.

Μία ημέρα μετά τις οριακές απώλειες της τάξεως του 0,03%, το ζητούμενο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν αν θα κατάφερνε να διατηρήσει αυτή την ανοδική αντίδραση που έβγαλε στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση υψηλότερα σε σχέση με χθες κατά 0,425 και ανήλθε στις 863,41 μονάδες. Το υψηλό ημέρα οριακά δεν άγγιξε τις 870 μονάδες (869,96 μονάδες), με το χαμηλό να σημειώνεται στις 857,46 μονάδες. 

Ο τζίρος κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 65 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σχεδόν άγγιξε τα 23 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε υψηλότερα κατά 0,61%, ενώ ο Mid Cap κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξεως του 0,07%. Το ράλι των μετοχών των Alpha Bank (+3,89%) και Εθνικής (+3,05%), βοήθησαν τον τραπεζικό δείκτη να ενισχυθεί κατά 2,49% και είχε μόνο τον δείκτη του κλάδου των πρώτων υλών πιο μπροστά του ο οποίος κατέγραψε άνοδο 3,15%. 

Από τον FTSE Large Cap η μετοχή της Βιοχάλκο ξεχώρισε με κέρδη 4,28%, όπως και της Mytilineos (+3,13%), Ελβαλχαλκόρ (2,83%), Πειραιώς (2,76%), Lamda (2,11%).
Στην αντίπερα όχθη, μόνο οι μετοχές των ΟΛΠ (-2.29%) και Motor Oil (-1,24%) παρουσίασαν απώλειες άξιες λόγου. 

Η σημερινή εικόνα

Όπως έχει δείξει το ελληνικό χρηματιστήριο, ουκ ολίγες είναι οι φορές που μένει ανεπηρέαστο από το πώς κινούνται οι διεθνείς αγορές, επιλέγοντας να ακολουθήσει αντίθετη πορεία, κάτι το οποίο συμβαίνει κατά κόρον το τελευταίο διάστημα. 

Μπορεί χθες η Wall Street να επιδόθηκε σε ράλι, ωστόσο τα μηνύματα από το Παγκόσμιο Οικονομική Φόρουμ του Νταβός, μόνο αισιόδοξα δεν είναι, από τη στιγμή που οι μετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου κάνουν λόγο για «σκιώδεις» προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Πρωτίστως γι αυτές τις προβλέψεις ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ήρθε για να επιτείνει τα προβλήματα με την ενέργεια, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον υψηλό πληθωρισμό. 

Επίσης, από το βήμα του συνεδρίου ακούγονται προειδοποιήσεις για τον ερχομό οικονομικής ύφεσης, ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιου μεγέθους θα είναι οι καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, την ώρα που έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά την κρίση της πανδημίας. 

Μία ημέρα αφότου η Κομισιόν πρότεινε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικράτησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Χθες άλλωστε η έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 10ετούς λήξης το 2033, κρίνεται ως επιτυχής καθώς υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022 συνεχίζονται, κάτι που θα συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτικών κύκλων. 

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές από πλευράς ανακοινώσεων, καθώς δημοσιεύουν τις οικονομικές τους επιδόσεις με τη σειρά, Alpha Bank, Eurobannk, ΔΕΗ, Aegean και Εθνική.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Β. Κικίλιας: Τα στοιχεία από τους μεγαλύτερους tour operators του εξωτερικού σπάνε ρεκόρ φέτος

Epsilon Net: Αύξηση 80% στα προ φόρων κέρδη τo α΄ τρίμηνο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News