Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να επανέλθει σε ανοδική τροχιά – Απώλειες στις διεθνείς αγορές

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να επανέλθει σε ανοδική τροχιά – Απώλειες στις διεθνείς αγορές

Σε προσπάθεια να επανέλθει σε ανοδική τροχιά έχει επιδοθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μία ημέρα μετά τις οριακές απώλειες της τάξεως του 0,03%, το ζητούμενο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή την ανοδική αντίδραση, σε αντίθεση βέβαια με το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές το οποίο είναι αρνητικό. 

Ωστόσο, όπως έχει δείξει το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι φορές που μένει ανεπηρέαστο από το πώς κινούνται οι διεθνείς αγορές, επιλέγοντας να ακολουθήσει αντίθετη πορεία. 

Μπορεί χθες η Wall Street να επιδόθηκε σε ράλι, ωστόσο τα μηνύματα από το Παγκόσμιο Οικονομική Φόρουμ του Νταβός, μόνο αισιόδοξα δεν είναι, από τη στιγμή που οι μετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου κάνουν λόγο για «σκιώδεις» προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Πρωτίστως γι αυτές τις προβλέψεις ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ήρθε για να επιτείνει τα προβλήματα με την ενέργεια, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον υψηλό πληθωρισμό. 

Επίσης, από το βήμα του συνεδρίου ακούστηκαν και κάποιες προειδοποιήσεις για τον ερχομό οικονομικής ύφεσης, ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιου μεγέθους θα είναι οι καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, την ώρα που έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά την κρίση της πανδημίας. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Μία ημέρα αφότου η Κομισιόν πρότεινε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Χθες άλλωστε η έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 10ετούς λήξης το 2033, κρίνεται ως επιτυχής καθώς υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 500 εκατ. Ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022 συνεχίζονται, κάτι που θα συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτικών κύκλων. 

Μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 0,33% και έχει ανέβει στις 862,61 μονάδες, με τον τζίρο στα 7 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 3 εκατ. τεμάχια. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει κέρδη περί του 0,43%, οριακά άνω του μηδενός κινείται αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Στο +0,90% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, ξεχωρίζει ωστόσο από τους κλαδικούς δείκτες αυτός των πρώτων υλών (+1,72%).

Ένα κάποιο προβάδισμα έχει πάρει η μετοχή της Ελβαλχαλκόρ προσεγγίζοντας το +3,30%%.

Το +2% πλησιάζει η μετοχή της Aegean, καθώς χθες τα στοιχεία έδειξαν ότι η ταξιδιωτική κίνηση εκτοξεύθηκε τόσο σε επίπεδο τριμήνου αλλά κυρίως τον Μάρτιο, σε σχέση με πέρυσι. Εντούτοις τα επίπεδα απείχαν από εκείνα του 2019, όμως σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, το φετινό καλοκαίρι οι αφίξεις από τους μεγαλύτερους tour operators αναμένεται να καταγράψουν ρεκόρ. 

Υπό το πλαίσιο αυτό, η Eurobank δίνει σύσταση buy για τη μετοχή της και μάλιστα αναμένει η τιμή της να φθάσει στα 6,30 ευρώ, από 5,14 που διαπραγματεύεται σήμερα. 

Από τον δείκτη FTSE Large Cap μόνο αυτή του ΟΛΠ δέχεται πιέσεις χάνοντας σχεδόν 1,70%, οι υπόλοιπες μετοχές που υποχωρούν παρουσιάζουν με ανεπαίσθητες απώλειες.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Β. Κικίλιας: Τα στοιχεία από τους μεγαλύτερους tour operators του εξωτερικού σπάνε ρεκόρ φέτος

Epsilon Net: Αύξηση 80% στα προ φόρων κέρδη τo α΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News