Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο άνω του 1% με ώθηση από εμπορεύματα και τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο άνω του 1% με ώθηση από εμπορεύματα και τράπεζες

Mε άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η απρόσμενη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία καταδεικνύει τις αντοχές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ώθηση έδωσε και το άλμα της μετοχής της γερμανικής Siemens Gamesa στην είδηση της υποβολής εξαγοράς προσφοράς. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,3%, με το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να καταγράφει κέρδη 1,4%. Την άνοδο καθοδήγησαν οι μετοχές που συνδέονται με τα εμπορεύματα, με τον κλάδο να ενισχύεται 2%, στον απόηχο των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και βασικών μετάλλων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 2,3%. 
 
Η μετοχή της Siemens Gamesa έκανε άλμα άνω του 6%, από τη στιγμή που η Siemens Energy υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά, ύψους 4,05 δισ.ευρώ, του μειοψηφικού μεριδίου που διακρατεί η Siemens Gamesa στο τμήμα που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες. Ο μεγαλύτερος μέτοχός της, η Siemens, ενισχύθηκε 1,4%. 

«Είναι γεγονός ότι οι συμφωνίες συμβάλουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, επειδή δείχνουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες», αναφέρει αναλυτής της Hargreaves Landsdown.

Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε απρόσμενη άνοδο το Μάιο, προσφέροντας μία ανάσα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και δείχνοντας ότι εξακολουθεί να έχει αντοχές απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό, τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας και στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,2%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 1,7%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 1,7%, ωστόσο ο ιταλικός FTSE MIB δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το κλίμα της ημέρας ολοκληρώνοντας με οριακά κέρδη 0,17%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News