Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τα χάλασε στο τέλος κλείνοντας με ανεπαίσθητες απώλειες 0,03% 

Χρηματιστήριο: Τα χάλασε στο τέλος κλείνοντας με ανεπαίσθητες απώλειες 0,03% 

Όχι μόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική του αντίδραση η οποία ήταν δυναμική στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, αλλά εντέλει έκλεισε και χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Σταδιακά έμενε από δυνάμεις και στο τέλος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητο με οριακές απώλειες 0,03%, μην καταφέρνοντας παράλληλα να επεκτείνει τα κέρδη που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή. 

Ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα της σημερινής ημέρας το ελληνικό χρηματιστήριο κινούταν ανοδικά, στο τελικό στάδιο της συνεδρίασης επικράτησαν έστω και οριακά οι πωλήσεις, κάτι που απουσίασε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, σε μια ημέρα στην οποία τα μηνύματα από την επικαιρότητα ήταν διφορούμενα. 

Από τη μία, η Κομισιόν πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου στην 14η έκθεση μεταμνημονιακής παρακολούθησής της. Όπως αναφέρει η έκθεση, η Αθήνα έχει εκπληρώσει επιτυχώς τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις,  παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την άλλη, σήμα για το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια απέστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οριοθετώντας μάλιστα τον χρονικό ορίζοντα για τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. 
Με ανάρτησή της στο blog της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε ότι ο τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων (όπως έχει προαναγγελθεί) θα γίνει πολύ νωρίς στις αρχές του επόμενου τριμήνου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να αποφασισθεί τον Ιούλιο η επιτοκιακή αύξηση. «Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια στα τέλη του τρίτου τριμήνου», γράφει η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν ότι περισσότερο από 1 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 295,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ειδικότερα, ήρθαν 1,073 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 271 χιλιάδων ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση κατά 342,2% και διαμορφώθηκαν στα 469,7 εκατ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 10,3%. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Με τις ισχνές αυτές απώλειες της τάξεως του 0,03%, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε υπό των 860 μονάδων και συγκεκριμένα στις 859,79 μονάδες, όταν περιηγήθηκε έως τις 871,95 μονάδες στο υψηλότερό του επίπεδο για σήμερα (11 μονάδες πιο ψηλά σε σχέση με την Παρασκευή), με το χαμηλό να καταγράφεται στις 857,62 μονάδες. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών άγγιξε τα 29 εκατ. τεμάχια. 

Με τις μετοχές του προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε επίσης οριακά κατά 0,08%, ενώ της Μεσαίας απώλεσε 0,25%. Η μετοχή της Πειραιώς πραγματοποίησε βουτιά της τάξεως του 4,08%, ενώ και η πτώση της Alpha Bank κατά 1,57%, υποσκέλισαν την άνοδο των μετοχών των Eurobank και Εθνικής (+1,17% και +0,21% αντίστοιχα), με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,44%. 

Η μετοχή της Πειραιώς ήταν μακρά μεταξύ εκείνων του FTSE Large Cap με τη χειρότερη εικόνα, καθώς ΟΛΠ (-2,35%), Jumbo (-1,57%), Coca Cola (-1,38%), Aegean (-1,17%), δεν υπέστησαν βαρύ πλήγμα. 

Στην αντίπερα όχθη, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έλαμψε με άλμα της τάξεως του 5,04%, συνεχίζοντας να εκμεταλλεύεται τις αναφορές για την ενδεχόμενη εξαγορά της και ακολούθησε η «συγγενική» μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο 2,02%. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 1,40%, οι υπόλοιπες μετοχές με κέρδη βρέθηκαν υπό του +1%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Κ. Λαγκάρντ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια στα τέλη Σεπτεμβρίου

Πάνω από 1 εκατ. τουρίστες «άφησαν» ήδη 470 εκατ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News